Чланци поређани по датуму: субота, 08 август 2020

ПРОПОВЕД ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА НА ОПЕЛУ АРХИМАНДРИТУ ЈОВАНУ (МАРИЧИЋУ), ИГУМАНУ МАНАСТИРА ТРЕСИЈАУ име Оца и Сина и Светога Духа, часно свештенство, преподобно монаштво, председниче општине Сопот, браћо и сестре!

Нажалост, ево опет, за само неколико дана, отворио се по трећи пут диптих умрлих Епахије шумадијске да упише име овог дивног и скромног игумана свештеног манастира Тресја, оца Јована, док су само пре неколико дана у тај исти диптих уписани игуман манастира Саринца Николај, а и прота Сава Арсенијевић, који су се преставили у Господу. Уз очекивани осећај туге, али не и очајања због растанка са њима, осећамо људски бол што више нису са нама овде на земљи. Али, у исто време осећамо и духовну радост што су они прешли из смрти у живот, тамо где нема ни бола, ни туге, ни страдања и што смо управо у њима ми који овде остајемо, задобили молитвенике пред престолом Божијим.

ОПЕЛО НОВОПОЧИВШЕМ СХИАРХИМАНДРИТУ ЈОВАНУ (МАРИЧИЋУ) У МАНАСТИРУ ТРЕСЈЕНа дан преподобне Параскеве, 08. августа 2020. године, у манастиру Светих архангела Михаила и Гаврила - Тресије на Космају, у Богом спасаваној Епархији шумадијској, служена је света заупокојена Литургија, којом је започео молитвени испраћај схиархимандрита Јована (Маричића) дугогодишњег игумана ове светиње.

Началствовао је јеромонах Петар (Драгојловић) игуман манастира Пиносава, а саслуживали су јеромонах Дионисије настојатељ манастира Св. Петке у Сибници, свештеници Горан Лукић и Никола Симић и јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Филип Јовановић, рекао је за Радио "Слово љубве" свештеник Марко Стевановић парох поповићки.

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У ХРАМУ ПРОПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ У СИЉЕВИЦИУ суботу, 8. августа 2020. године, када наша Света Црква прославља преподобномученицу Параскеву, у селу Сиљевица недалеко од Рековца уз присуство великог броја верног народа и деце, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио Архијерејску Литургију поводом храмовне славе.

Владики су саслуживали свештеници: Архијерејски намесник левачки протојереј-ставрофор Милић Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Цветковић.

ПРОСЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ ТРНОВЕ У ЛАПОВУСвета Преподобномученица Параскева Римљанка се родила у Риму у другом веку и живела је у време цара Антонина. Оставила је великог духовног трага у Италији својим мисионарењем, а њен култ се често мешао са истоименом светом Параскевом која се слави 27. октобра по новом календару. То се најочигледније види по самом називу који јој је народ наденуо-Трнова Петка. Наиме, тог дана се слави и пренос моштију поменуте свете Параскеве Епиватске из Трнова и у Трново.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У СЕПЦИМАУ суботу, 8. августа, када наша света Црква молитвено прославља Преподобно мученицу Параскеву – Петку и Светог Саву Трећег архиепископа српског, верни мештани села “Сепци” предвођени својим свештеницима опленачког намесништва, активно су учествовали у литургијском сабрању, у храму посвећеном преподобној мученици Параскеви – Петки.

Литургијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник опленачки и в.д. архијерејског намесништва рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић уз саслужење пароха трнавског протојереја-ставрофора Слободана Богојевића, протојереја Ненада Савића и пароха винчанског протонамесника Ђорђа Радишића.

СВЕТА ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА – ПЕТКАОва преподобномученица Параскева живљаше у време цара Антонина. Она се роди у Риму од хришћанских родитеља Агатона и Политеје који ревносно држаху заповести Господње. Пошто беху бездетни они се непрестано мољаху Господу да им да једно дете. А Господ који твори вољу оних који Га се боје дарова им женско чедо, коме они на светом крштењу дадоше име Параскева, пошто се роди у петак.