1000 ЖДРАЛОВА ЗА ЈАПАН

1000 ЖДРАЛОВА ЗА ЈАПАНУ холу Друге крагујевачке гимназије у организацији секције за Верску наставу 07. 04. 2011. године организована је акција прављења 1000 папирних ждралова од папира древном јапанском оригами техником који су послати Јапану.

Сходно свакодневним извештајима који до нас допиру о страдањима Јапана, а потакнути истим акцијама које се спроводи широм света, а и Србије, у сарадњи са ђачким парламентом, управом школе и ученицима одлучили смо се да и ми спроведемо исту акцији. Како свакога дана до нас допиру вести о новим невољама које су задесиле ову земљу, у срцу сваког хришћанина се јавља потреба да било чиме помогне овом страдалном народу. Свесни наших материјалних ограничења и немогућности да овом народу помогнемо тим путем одлучили смо се на ову акцију.

Прво смо се сетили Светог Николаја Касаткина Просветитеља Јапана, његовог живота и дела, затим древних и легендарних Самураја нашој деци познатих преко филма “Последњи Самурај” који управо говори о оним самурајима који су у Христу препознали идеал свога живота, и бивши презрени од свог тадашњег система прихватили хришћанство из руке управо Светог Николаја. Поменули смо и занимљивости везане за инкултурацију Јеванђеља међу Јапанцима, сегмент превода Светог Писма Спаситељевих речи “Ја сам Хлеб живота” са “Ја сам Пиринач Живота”, такође смо и путем видео бим пројектора приказали остварења савремене јапанске иконографије (изображени Светитељи са косим очима и жуте пути).

Како је Црква кроз векове говорила људима увек на оном језику који су најбоље разумели, и то првенствено језиком молитве, и ми смо одлучили да управо језиком и формом древне јапанске молитве покажемо и на делу нађе свакодневне молитве Господу да спасе од страдања ову земљу. древно јапанско веровање нам говори да ко направи 1000 ждралова од папира са одређеном прозбом, даће му иста и бити испуњена јер толика жртва неће бити занемарена и без одговора.

Акцију смо спровели у холу наше школе у временском периоду од 11 до 15 часова, уз техничку и материјалну подршку управе наше школе, уступљен нам је видео бим пројектор на коме је непрестано емитован снимак начина прављења ждралова и обезбеђен папир од кога смо правили поменуте ждралове. У акцији су слободно може рећи учествовали у етапама сви ученици школе ис а верске наставе и са грађанског васпитања, као и поједине колеге професори, који су чак и доводили цела своја одељења и уместо својих часова учествовали у нашој акцији. Заиста је остао примећен огроман одзив ученика као и њихова помоћ око саме акције. Ученици ђачког парламента су били задужени за техничку подршку. Од огромне помоћи су били ученици који су већ раније или у току саме акције овладали древном јапанском оригами вештином ( вештином савијања папира) и који су ми заиста попут најпожртвованијих волонтера за сво време акције помагали у анимацији осталих ученика при прављењу ждралова, и још једном заиста морам поменути да је међу њима било како ученика са верске наставе тако и са грађанског васпитања.

Акција је успешно изведена на општу радост ученика који су свим срцем прионули на њено извођење. Нека би Свемилостиви Господ излио Своју обилну милост на страдајући народ у Јапану молитвама Светог Николаја Касаткина, чијим се молитвама придружујемо и ми грешни.