Распоред богослужења Епископа шумадијског г. Јована – ЈАНУАР 2023. године

Распоред богослужења Епископа шумадијског г. Јована – ЈАНУАР 2023. године

1. јануар (недеља), Црква прославља и празнује: Светог мученика Бонифатија – ОЦИ.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу са почетком у 9 часова.

2. јануар (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог Игњатија Богоносца; светог Данила Другог, Архиепископа српског (Претпразништво Рождества).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Саборном храму у Врању поводом славе Епископа врањског г. Пахомија са почетком у 9 часова.

3. јануар (уторак), Црква прославља и празнује: Свету мученицу Јулијану; светог Петра Кијевског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

4. јануар (среда), Црква прославља и празнује: Свету великомученицу Анастасију.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

5. јануар (четвртак), Црква прославља и празнује: Светих 10 мученика Критских; преподобног Наума Охридског – Туциндан.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Старој цркви у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

6. јануар (петак), Црква прославља и празнује: Свету преподобномученицу Евгенију - Бадњи дан.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију са царским часовима у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће вечерњу службу у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 17 часова, а у наставку ће бити освећење бадњака.

7. јануар (субота), Црква прославља и празнује: РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – БОЖИЋ.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 9 часова.

8. јануар (недеља), Црква прославља и празнује: Сабор Пресвете Богородице.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 9 часова.

9. јануар (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог првомученика и архиђакона Стефана.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве Српског крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 9 часова.

10. јануар (уторак), Црква прославља и празнује: Светих 20.000 мученика Никомидијских.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица са почетком у 7,30 часова.

11. јануар (среда), Црква прославља и празнује: Светих 14.000 младенаца Витлејемских.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

12. јануар (четвртак), Црква прославља и празнује: Свету мученицу Анисију; преподобну Теодору.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г.Јован служиће свету Литургију у храму Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини (Стара црква) са почетком у 9 часова.

После Литургије одржаће се Седница Архијерејских намесника.

13. јануар (петак), Црква прославља и празнује: Преподобну Меланију; Светог Доситеја Загребачког Исповедника (Оданије Рождества).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради са почетком у 7,30 часова.

14. јануар (субота), Црква прославља и празнује: Обрезање Господње; светог Василија Великог (Нова година).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Василија Великог у Маршићу са почетком у 9 часова – храмовна слава.

15. јануар (недеља), Преподобног Серафима Саровског; светог Силвестра (Претпразништво Богојављења).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у манастиру Дивостин са почетком у 9 часова.

16. јануар (понедељак), Црква прославља и празнује: пророка Малахију, светог мученика Гордија и свету Геновеву.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве Српског у крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 7,30 часова.

17. јануар (уторак), Црква прославља и празнује: Сабор светих Седамдесет апостола, Јевстатија, архиепископа српског, евнух царице Кандакије, преподобномученика Онуфрија Хиландарца и свете мученике Зосиму и Атанасија.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

18. јануар (среда), Црква прославља и празнује: Свете мученике Теопмемта и Теона - Крстовдан.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију са царским часовима и освећењем воде у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

19. јануар (четвртак), Црква прославља и празнује: Богојављење.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 8 часова.

20. јануар (петак), Црква прославља и празнује: Сабор светог Јована Крститеља.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у параклису Владичанског двора у Крагујевцу поводом славе храма са почетком у 8 часова.

21. јануар (субота), Црква прославља и празнује: Светог мученика Јулијана и Василиса; Преподобног Георгија Хозевита; светог Григорија Охридског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рачи са почетком у 9 часова.

22. јануар (недеља), Црква прославља и празнује: Светог мученика Плиевкта; светог Филипа Московског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г.Јован служиће свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу са почетком у 9 часова.

23. јануар (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог Григорија Ниског; преподобног Дометијана Митилинског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве Српског у крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 7,30 часова. 

24. јануар (уторак), Црква прославља и празнује: Преподобног Теодосија Великог; преподобног Михаила.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица са почетком у 7,30 часова. 

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован учествоваће у Светосавској свити и академији у Аранђеловцу са почетком 17 часова. 

25. јануар (среда), Црква прославља и празнује: Свету мученицу Татијану; икону Млекопитатељницу.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму манастиру Каленић са почетком у 9 часова. 

26. јануар (четвртак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Ермила и Стратоника (Оданије Богојављења).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Старој цркви у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће бденије у храму Свете Петке у Јагодини са почетком у 16 часова.

27. јануар (петак), Црква прославља и празнује: Светог Саву, првог Архиепископа Српског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу са почетком у 8 часова.

Након литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован осветиће славске колаче по крагујевачким школама. 

28. јануар (субота), Црква прославља и празнује: Преподобног Павла; преподобног Гаврила Лесновског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи са почетком у 9 часова

29. јануар (недеља), Црква прославља и празнује: Часне вериге светог апостола Петра; преподобног Ромила Раваничког.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу са почетком у 9 часова

30. јануар (понедељак), Црква прославља и празнује: Преподобног Антонија Великог.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију са литургијским венчањем у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци са почетком у 9 часова.

31. јануар (уторак), Црква прославља и празнује: Светог Атанасија Великог; светог Максима, Архиепископа српског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

О даљем распореду и евентуалним изменама богослужења Епископа шумадијског Господина Јована бићете обавештени на нашем сајту.