Чланци поређани по датуму: четвртак, 07 јануар 2021

РАДИО ЗЛАТОУСТИ - ЕПАРХИЈА ШУМАДИЈСКАМир Божији, Христос се роди! У данашњем, првом делу Божићног интервјуа са Његовим Преосвештенством Епископом Шумадијским Господином Јованом чућете како владика Јован види 2020.годину у којој је Српска Православна Црква остала без патријарха Иринеја, без митрополита Амфилохија, без епископа ваљевског Милутина, а епархија шумадијска без више свештеника и монаха.

ХРИСТОВО РОЂЕЊЕ ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУРођење Твоје, Христе, Боже наш, обасја свет светлошћу разума.
(почетак Божићњег тропара гл.4.)

Божићни тропар почиње стихом ”Рођење Твоје, Христе Боже наш, обасја свет светлошћу разума”. Отац Александар Шмеман ове речи тумачи на следећи начин: Рођење Христово омогућава просвећење разума јер је обасјало свет светлошћу. И људски разум, пре или касније, окренуће се извору разума и светлости, окренуће се Богу који је дошао у свет ради човековог спасења. Нема веће радости у историји, под сунцем и над сунцем, за православне хришћане, од испуњења благовештенских речи Богородици, од јеванђеља неба земљи са доласком Богочовека Исуса Христа, тј. о доласку Исуса Христа међу нас, Његовом оваплоћењу. Тај долазак је поздрављен миром и радошћу, речима: “Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.”

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУНа Бадњи дан, повечерје са јутрењем је служио протонамесник Бранислав Матић, протојереј-ставрофор Живота Марковић и ђакон Александар Ђорђевић.

За певницом је појало братство храма Светога Саве уз учешће дечијег хора и диригента јереја Ивана Антонијевића.

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУХристос се рађа - славите! Христос с небеса - у сусрет му изађите! Христос на земљи - узнесите се! Певај Господу сва земљо! У весељу пој народе! - Јер Он се прослави!

У свим храмовима орашачког намесништва свечано и молитвено су прослављени празници Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени нечим најлепшим, а то су наши верници који су у великом броју са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ЛАЗАРЕВЦУ И ове 2021. године, као и претходних, порта лазаревачког храма, али и порте храмова широм колубарско-посавског намесништва, примиле су мноштво верника који се, традиционално, на Бадње вече, окупљају у великом броју, нестрпљиво хитајући у сусрет Богомладенцу Христу.

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ТОПОЛИПрослава најрадоснијег хришћанског празника – Рођења Христовог односно Божића у Тополи је почела празничним Бденијем у Храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу на Бадње вече. И ове, као и претходних година, вечерњој молитви присуствовао је принц Михаило Карађорђевић са супругом Љубицом и ћерком Наталијом.

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У МЛАДЕНОВЦУСви празници у вези са Рођењем Господа Исуса Христа свечано прослављени у Младеновцу. Велико мноштво верног народа ове шумадијске вароши било је сабрано у храму Успења Пресвете Богородице око Богомладенца. Поред богослужења свештенство Светоуспенског храма узело је учешћа у мисионарским и хуманитарним активностима.

БОЖИЋ – СЛАВА ТЕБИ ГОСПОДЕ ШТО СИ СЕ РОДИОСЛАВА ТЕБИ ГОСПОДЕ! ОПЕТ СМО ДОЧЕКАЛИ СВЕТЛЕ ДАНЕ ХРИСТОВОГ РОЂЕЊА. ВЕСЕЛИМО СЕ САДА И РАДУЈМО СЕ. ДА БИ УВЕЋАЛА НАШЕ РАДОВАЊЕ, СВЕТА ЦРКВА ЈЕ У ОВЕ ДАНЕ ОДРЕДИЛА ПОСТ КАО ИЗВЕСНУ ВРСТУ ОГРАНИЧЕЊА. ЗАВРШАВАЈУЋИ ПОСТ И ПРИБЛИЖАВАЈУЋИ СЕ ПРАЗНИКУ, МИ ОСЕЋАМО КАО ДА ИЗЛАЗИМО НА СЛОБОДУ. ПРИ СВЕМУ ТОМЕ, ОНА НИКАКО НЕЋЕ ДА СЕ МИ САМО ПРЕДАЈЕМО НАСЛАЂИВАЊУ ЧУЛА И ТЕЛЕСНИМ ЗАДОВОЉСТВИМА. ИЗ СТАРИНЕ СУ ОВИ ДАНИ НАЗВАНИ СВЕТИМА. СТОГА БИ ТРЕБАЛО ДА И НАШЕ ВЕСЕЉЕ БУДЕ СВЕТО. А ДА СЕ НЕКО НЕ БИ, ВЕСЕЛЕЋИ СЕ, ЗАБОРАВИО, ОНА НАМ ЈЕ СТАВИЛА У УСТА КРАТКУ ПЕСМУ У СЛАВУ РОЂЕНОГ ХРИСТА, КОЈОМ ОТРЕЖЊАВА ТЕЛО И УЗВИШУЈЕ ДУХ, УКАЗУЈУЋИ МУ НА МИСЛИ ДОСТОЈНЕ ПРАЗНИКА: ХРИСТОС СЕ РАЂА, СЛАВИТЕ... И ОСТАЛО. СЛАВИТЕ ХРИСТА, И СЛАВИТЕ ГА ТАКО ДА СЕ СЛАВОСЛОВЉЕМ УСЛАДИ ДУША И СРЦЕ, ТЕ ЗАГУШИ ПРИВЛАЧНОСТ СВАКОГ НЕБОГОУГОДНОГ ДЕЛА И ПОСЛА, КОЈЕ ОБЕЋАВА НЕКУ УТЕХУ. СЛАВИТИ ХРИСТА НЕ ЗНАЧИ ДА ТРЕБА ДА МУ САСТАВЉАМО ДУГЕ ПОХВАЛНЕ ПЕСМЕ, НЕГО ДА, ПОМИШЉАЈУЋИ И СЛУШАЈУЋИ О ЊЕГОВОМ РОЂЕЊУ, ЈЕДНОСТАВНО ИЗ ДУБИНЕ ДУШЕ УСКЛИКНИМО: „СЛАВА ТЕБИ ГОСПОДЕ ШТО СИ СЕ РОДИО!“ И ТО ЈЕ ДОВОЉНО. ТО ЋЕ БИТИ ТИХА ПЕСМА СРЦА КОЈА ЋЕ ПРОЋИ НЕБЕСА И ДОЋИ ДО САМОГА БОГА (Свети Теофан Затворник).