Чланци поређани по датуму: субота, 26 фебруар 2022

БИОЕТИЧКЕ ДИЛЕМЕ И ПАСТИРСКА ПРОБЛЕМАТИЗАЦИЈА ПОЧЕТКА ЧОВЕКОВОГ ЖИВОТА

Митрополит Месогијски и Лавреотиски Николаос (Хаџиниколау)[1]

Превео: протонамесник Драган Поповић

 

Ваше Блаженство, Ваша Преосвештенства Свети Архијереји,

Осећам потребу да ово своје излагање започнем тиме што ћу се захвалити на части која ми је указана, али истовремено и да исповедим своју унутарњу тешкоћу да на овом светом скупу говорим о биоетичким питањима, која су по својој природи нова, тешка за исправно, а лака за њихово погрешно разумевање. Укратко, биоетичка питања су веома деликатана за руковођење. Ово су питања која често захтевају специјализовано научно знање, клинички осећај и искуство, и у сваком случају разумевање теолошке антропологије. Уверавам вас да би ми било много лакше да говорим на научној конференцији, пред медицинском публиком, или малој деци са јаким сумњама, него пред јерархијом Грчке цркве. Ово због тога што колико год да је неко читао, слушао или размишљао, и ма колико да је времена провео бавећи се овим питањима, неретко се осети изненађено, дубински недостатно и без потребних одговора, а одговорност теолошких ставова је велика.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ НА ГРАДСКОМ ГРОБЉУ БОЗМАН

Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у храму Васкрсења Господњег на градском гробљу Бозман, у Крагујевцу.

Преосвећеном су саслуживали архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићo Ћирковић, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протонамесник Бранислав Матић, протонамесник Немања Младеновић, јерођакон Василије (Старовлах), и ђакон Александар Ђорђевић.

НАРОД СВОЈ СИ УПУТИО КА СВЕТЛОСТИ БОГОПОЗНАЊА СВЕТИ СИМЕОНЕ!

На дан када Света Црква прославља Преподобног Симеона Мироточивог- великог жупана српског и смерног монаха Атонског и када се сећамо свих у вери преминулих, у храму Преподобне Параскеве у Петки је служена Света Литургија којом је началствовао протојереј ставрофор Александар Новаковић из Лазаревца, уз саслужење старешине храма протојереја ставрофора Војислава Одавића.