Чланци поређани по датуму: недеља, 02 јануар 2022

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У НЕДЕЉУ СВЕТИХ ОТАЦА

Последња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим оцима. Православна црква поштује Оце не због тога што су они сведоци старине или веома старе вере. Поштује их због тога што су они сведоци ПРАВЕ вере, сведоци истине о Христу. Ову веру апостоли су примили од Христа и нама је предали.

danilo drugi01

ЖИВОТОПИС

Данило II, чије се мирско име не зна, био је властелински син. Пре одласка у манастир био је у дворској служби краља Милутина, а одатле је попут светога Саве побегао “у манастир св. Николе, у Кончул, где га је игуман Никола замонашио и изменио му непознато нам световно име у Данила...”

Као што је некада свети Сава примио у ћелију Арсенија, свог будућег наследника, тако је и јеромонах Данило примљен у ћелију архиепископа Јевстатија у којој се подвизавао годину и по дана. На сабору, одржаном у Србији, изабран је за игумана хиландарског. Убрзо је стигла у “Свету Гору и Хиландар велика напаст од каталонских разузданих разбојничких чета, које су додијавале Светогорцима три године и три месеца, 1307 —1309”. На челу одбране Хиландара стајао је игуман Данило који је у то време био “више ратник, дипломата и управник него ли монах”.