Чланци поређани по датуму: петак, 05 мај 2023

episkop sumadijski jovanСа тугом гледамо шта се ова два дана догодило, молимо се за убијену децу и молимо се да нам Господ подари веру јер без вере се пада у очајање, потребна је снага и утеха онима који су ових дана остали без деце и зато се молимо.

Морамо учити децу и себе оно што каже Црква „Не убиј“ и молимо се Богу једни за друге, молимо се Богу за децу, молимо се да увидимо шта је смисао живота, јер без смисла не знамо куда идемо.

Молимо се да се ово што се догодило никад више и никоме не понови. Све је данас поскупело само је живот појефтинио.

Чувајмо себе овде да би се сачували за вечност!

СЛАВА МАНАСТИРА ЛИПАР

У петак, 5. маја 2023. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Теодора Сикеота и Светог Платона Бањалучког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Липару поводом храмовне славе Светог великомученика Георгија.

Епископу су саслуживали: јеромонах Виталије (Милошевић) из манастира Студенице, Архимандрит Ефтимије (Јутрша) игуман манастира Јошанице, Архимандрит Онуфрије (Вранић) игуман манастира Денковац, јереј Слободан Савковић и протођакон Иван Гашић.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Благословом Епископа шумадијског Г. Јована у суботу, 6. маја 2023. године, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу биће служен помен трагично пострадалима у Београду и Младеновцу након вечерње службе која почиње у 17 часова.

Са надом на Васкрсење и Живот Вечни, Епископ шумадијски са својим свештенством, монаштвом и верним народом изражава искрено саучешће породицама преминулих.

УЧЕНИЦИ ОШ СВЕТИ САВА У ПОСЕТИ ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА

У среду 03. маја 2023. године, ученици трећег разреда ОШ Свети Сава из Крагујевца су посетили свој локални храм посвећен Светој Петки у оквиру наставне јединице „Икона света створеног за мене“. Овом приликом су имали могућност да се упознају са историјом настанка православних храмова, правилима понашања у истим, да препознају делове литургијског простора и богослужбеног намештаја као и са основном архитектонском структуром организовања храма.