Чланци поређани по датуму: недеља, 17 октобар 2021

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

У недељу 17. по Духовима, на празник светог Стефана и Јелене Штиљановић, у храму светог великомученика и победоносца Георгија у Шумарицама служена је Света Тајна Јелеосвећења, а по предању апостолских отаца да „болује ли ко међу нама, нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње.“ (Јак. 5,14)

ЕПИСКОП ЈОВАН У КАНОНСКОЈ ПОСЕТИ ПАРОХИЈИ КОРИЋАНСКОЈ У КРАГУЈЕВЦУ

У недељу, 17. октобра 2021. године, када се молитвено сећамо Светих Стефана и Јелисавете Штиљановић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Силаска Светог Духа у крагујевачком насељу Корићани, архијерејско намесништво лепеничко.

Епископу су саслуживали: протојереј Срећко Зечевић, архијерејски намесник лепенички, протонамесник Рашко Стјепановић, јереји Ненад Милојевић и Стефан Дамјановић, као и протођакон Мирослав Василијевић.

СВЕТИ ПАЈСИЈЕ ЈАЊЕВАЦ: ПАТРИЈАРХ КЊИГОЉУБАЦ (1542-1647)

Патријарх Пајсије I, син попа Димитрија, родио се у Јањеву око 1542. године. О његовом школовању не зна се скоро ништа. Претпоставља се да су богати Јањевци, чији су „рудници, мање-више, стално радили“, у то време имали своју основну школу коју је Пајсије похађао. Своје даље школовање наставиоје у манастиру Грачаници. „Јер сви који су писали о Пајсију слажу се у томе, да је био редак библиофил, љубитељ црквене књиге, о чему сведоче многи записи“.

Документарни филм о академику Димитрију Стефановићу

У недељу, 17. октобра 2021. године, са почетком у 18 часова у крипти храма Светог Саве на Врачару биће премијерно приказан документарни филм „Сведочења о наитију“ о академику Димитрију Стефановићу и Студијском хору САНУ. Аутор, режисер и продуцент филма снимљеног по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија је Сара Милановић.