Чланци поређани по датуму: април 2021

ВЕЛИКА СУБОТАУ суботу по распећу, дођоше првосвештеници и фарисеји код Пилата да траже од њега да постави стражу испред Христовог гроба. Ово су урадили зато што су се плашили да ће неко од Христових ученика украсти Његово Тело, и тако ће народ поверовати да је Исус васкрсао, као што је и најављивао, “Послије три дана устаћу” (Мт. 27, 63). “Рече им Пилат: Имате стражу, идите те утврдите како знате. А они отишавши утврдише гроб са стражом и запечатише камен” (Мт. 27, 65-66). На Велику Суботу, телом у гробу, а душом у Аду, Христос је разрушио врата пакла. Смрт која је до тада владала над преминулим душама, побегла је од Спаситеља. Тада је Господ душе праведника из ада увео у рајска насеља.

ВЕЛИКИ ПЕТАК У САБОРНОМ ХРАМУВелики Петак је најстрашнији дан у историји човечанстава, а зашто је најстрашнији? Зато што су људи тада разапели Спаситеља и Створитеља света, Господа Исуса Христа.

То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Никад невинијег осуђеника, и никад безумнијег судију свет видео није. Људи муче Онога који је дошао да нас избави од муке, предају на смрт Онога Који нам је донео живот вечни.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

На Велики Четвртак, 29. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства Саборног храма, служио је свету Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму у Крагујевцу.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У ШУМАРИЦАМАВелики Четвртак, дан када се догодила Тајна Вечера на којој је установљена Света Тајна Причешћа. На Тајној Вечери Исус је установио Свету Тајну Причешћа уз речи: "Узмите, једите; ово је тело моје." и "Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова" (Мт. 26:26-28).

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ВИНОГРАДИМАНа Велику Среду Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у цркви Свете Петке у Виноградима.

Епископу су саслуживали старешина храма протојереј Драган Брашанац, протонамесник Мирољуб Миладиновић, протођакон Иван Гашић и ђакон Саша Павловић.

ДОБРОЧИНСТВО НЕ ЗАБОРАВЉАЈТЕ! (Јев 13:16)Као и у годинама за нама, и ове године Коло српских сестара парохије јарушичке у сусрет Васкрсу обрадовало је браћу и сестре у Христу своје парохије којима је помоћ потребна пригодним поклонима.

Доброчинство, ради којег је и основано, Коло показује о Божићу, о Васкрсу и другим приликама.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО НА ВЕЛИКИ УТОРАК У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМУ навечерје Христовога страдања, Преосвећени Владика Јован, служио је свету архијерејску литургију Пређеосвећених Дарова, у крагујевачком насељу Аеродром. Преосвећеном су саслуживали: ректор богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник крагујевачки и старешина храма мр Рајко Стефановић, протонамесник Бранислав Матић, протонамесник Немања Младеновић, јерођакон Василије (Старовлах), јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

За певницом је било братство храма Светога Саве и богослови светог богословског училишта Светог Јована Златоустог.

ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПОМЕН ПРОТОЈЕРЕЈУ – СТАВРОФОРУ НЕБОЈШИ МЛАДЕНОВИЋУНа Велики Уторак, 27/14. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је, уз саслуживање свештенства Беличког намесништва, четрдесетодневни помен протојереју – ставрофору Небојши Младеновићу, уз присуство ожалоћене породице, многобројне родбине и пријатеља.

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК У БЕЛОШЕВЦУУ понедељак 26. априла 2021. године, када наша православна Црква слави Светог мученика Артемија Лаодикијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у храму Светог цара Лазара у Белошевцу уз саслуживње намесника лепеничког протојереја Срећка Зечевића, протојереја-ставрофора Љубомира Тадића као и пароха Белошевачих протојереја Синише Раденковића, јереја Милоша Павића и парохијског ђакона Немање Стојковића, уз чтецирање др Марка Петровића и вероучитеља Борка Богићевића, као и појање Илије Арсенијевића и Страхиње Савковића.

ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУНа празник Цвети у недељу 25. априла 2021. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владики Јовану су саслуживали ректор Богословије Светог Јована Златоуста протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, архимандрит др Туфик (Тајар), архијерејски намесник крагујевачки протојереј - ставрофор мр Рајко Стефановић, архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, архијерејски намесник левачки и старешина Светотројичког храма протојереј – ставрофор Милић Марковић, протојереј Александар Борота, презвитери Владан Костадиновић и Стефан Дамјановић и протођакон Мирослав Василијевић.

ХУМАНИТАРНИ БАЗАР “ВРБИЦА ЗА ГАВРИЛА” У ЈАГОДИНИНа дан када наша Црква слави чудо Васкрсења четвородневног Лазара, у порти храма Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, реализован је хуманитарни базар “Врбица за Гаврила”. Верни народ се одазвао у великом броју и подржао акцију, на којој је захваљујући доброј вољи свих сакупљено 92.630,00 динара што је и уплаћено на рачун малог Гаврила са надом у оздрављење.

ЦВЕТИ У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕУ шесту недељу (Цветну) Великог поста када наша Света Црква прославља Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим- Цвети, у манастиру Светих Архангела Тресије на Космају пред мноштвом верника служена је Света Литургија којом је началствовао јеромонах Серафим (Ракановић), уз саслужење јеромонаха Дионисија, старешине манастира Свете Петке у Сибници и јерођакона Онуфрија (Савић).

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ свим храмовима орашачког намесништва свечано је прославњена Врбица и одслужена Света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Врбица је прославњена служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУРадост свих, Господ Христос, Истина, Светлост, Живот и Васкрсење свега,
свима се јавио на Земљи Својом добротом, и постао образ Васкрсења,
свима дајући Божански опроштај грехова
.
Кондак, гл. 2.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 24. априла 2021. године, на Лазареву суботу, свету архијерејску Литургију у крагујевачком катедралном храму Успења Пресвете Богородице, уз саслужење протојереја – ставрофора Зарије Божовића, протојереја Срећка Зечевића, протођакона Ивана Гашића и протођакона Небојше Јаковљевића.

ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ“Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу” (Пс 8, 2)

У суботу, када наша света Црква слави успомену на чудесан догађај васкрсења Четвородневног Лазара из Витаније, служено је свечано бденије са освећењем врбе у храму Светога Саве у насељу Аеродром.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми.

ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ- ВРБИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАНа дан када Света Православна Црква прославља спомен сећања на славно васкрсење четвородневног Лазара, којим је Господ нама људима показао један суштински део Његовог домостроја спасења људског рода односно, да ћемо сви васкрснути у последњи дан као што је и Он славно Васкрсао, верни народ се окупио да литијски молитвено прослави овај свети празник.

Верни народ се састао код Основне школе “Јован Поповић” у великом броју међу којима је било мноштво деце, предвођени својим вероучитељем Милошем Тодоровићем. Велику радост која се сливала у срце изазивало је гледање разигране деце и слушање њихов граје.

У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ ОСВЕШТАНЕ СУ ГРАНЧИЦЕ ВРБЕУочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, по древном црквеном обичају, у храму Светог Пантелејмона у Станову освештане су гранчице врбе.

У време јерусалимске Цркве оног времена у литији су се носиле гранчице палми и маслина, пошто тога нема у нашим крајевима, носи се гранчица врбе. Осветивши и покропивши освећеном водом врбицу, братство храма је, после вечерњег богослужења позвало верни народ да заједно са великим бројем дечице крену у литијски опход око храма.

ВРБИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАУ крагујевачком насељу Мале Пчелице у храму Пресвете Богородице Тројеручице као и ранијих година било је велико сабрање.

По завршеном вечерњем богослужењу парох Зоран Митроврћ обратио се пригодном беседом верном народу и деци, а после освећења врбе уследио је трократни опход око храма уз појање тропара празника.

Страна 1 од 3