Чланци поређани по датуму: март 2021

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГУ среду, 31. марта 2021. године, када наша света Црква молитвено прославља и празнује Светог Кирила Јерусалимског, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених дарова у Сибници.

Епископу су саслуживали исповедник архијерејског намесништва космајског јеромонах Јефтимије (Јутрша) игуман манастира Јошанице, јеромонах Дионисије старешина манастира Свете Петке у Сибници, архијерејски наменсик космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох сопотски протонамесник Горан Лукић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и јерођакон Јован (Прокин).

МИСИЈА ЦРКВЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19Будући да је Српска Православна Црква све недаће нашег народа проживела и преживела раме уз раме са својим верним народом, околности су наложиле да и ову веома сложену ситуацију Црква проживљава подједнако састрадавајући као и у време великих ратова, глади, епидемија и сличних недаћа којима наша историја обилује.

Када су се појавили први случајеви особа инфицираних вирусом Covid-19, свима је то била новина и само мали број људи из струке је могао претпоставити како ће се ситуација одвијати, како у ближој тако и у даљој будућности.

ЕПИСКОП ЈОВАН: ВЕРОМ УНЕСИМО ХРИСТА У СЕБЕУ недељу, 28. марта 2021. године, када наша Црква прославља Светог мученика Агапија и друге с њим, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Александар Сенић, јереј Марко Вуксановић, јереј Урош Костић, јерођакон Василије (Старовлах), јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Саша Павловић.

ДНЕВНЕ НОВИНЕ КУРИР: НИJE СMРT OНO ШTO ИХ НAJВИШE ПЛAШИ

Свeштeник Жeљкo рaди у кoвид бoлници, a oткриo je штa му гoвoрe oбoлeли кoje сe бoрe зa живoт.

Teшкo oбoлeли oд кoвидa, бeз свojих нajмилиjих, бeз рeчи утeхe, прeпуштeни сaми сeби и здрaвствeним рaдницимa, нeкaд нeсвeсни вeзaни зa крeвeт, интубирaни сa иглoм у руци, oкружeни aпaрaтимa и другим пaциjeнтимa, умиру сaми.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЈКОВЦУУ суботу, 27. марта 2021. године, када наша Света Црква прославља и празнује Преподобног Бенедикта Нурсијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Благовести у Рајковцу.

Нашем Архијереју саслуживали су: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј Слободан Кеџић, јереј Иван Ненадовић, јереј Милутин Гашевић, јереј Михаило Аврамовић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГ У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИДана, 26. марта 2021. године, у петак друге недеље Великог поста Његово Преосвештенство Господин Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци.

Овом приликом високопреподобни архимандрит Евтимије (Јутреша), настојатељ манастира Јошаница исповедио је свештенство јасеничког намесништва. Епископу су саслуживали: архимандрит Евтимије (Јутреша), протојереј-ставрофор и архијерејски намесник јасенички Велибор Ранђић, игуман Петар (Драгојловић) настојатељ манастира Пиносава, јереј Марко Аћимовић парох селевачки, протођакон Иван Гашић, јерођакон Онуфрије (Савић) сабрат цетињског манастира.

МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ГРЧКИ НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК У ПАТРИЈАРШИЈСКОЈ КАПЕЛИ

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија 25. марта 2021. године у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог у Београду служен је молитвени чин благодарења поводом грчког националног празника Дана државности.

Молитвеном чину, којим традиционално већ више од пет деценија грчка заједница у Београду прославља свој национили празник, присуствовали су амбасадор Републике Грчке Његова Екселенција Јоргос Дјакофотакис са сарадницима и амбасадор Републике Кипра Његова Екселенција Димитриос Теофилакту са сарадницима.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду 24. марта 2021. године, друге недеље Часног поста, служио Литургију пређеосвећених Дарова, у храму Светог великомученика Димитрија, у Лазаревцу.

Свештенство колубарско-посавског намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је саслуживао у литургијском сабрању Епископу Јовану, заједно са свештенством овог намесништва.

ПРАЗНИК СВЕТИХ 40 МУЧЕНИКА ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ понедељак 22. марта 2021. године, а друге недеље Великог поста, када наша Света Црква молитвено прославља 40 Светих мученика Севастијских, Њеово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Зарије Божовић, јереј Слободан Савић, протођакони Иван Гашић и Небојша Јаковљевић и јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах).

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ЛИТИЈА У ЧАСТ ПОБЕДЕ ПРАВОСЛАВЉА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПрва недеља Великог-Часног поста у Православној Цркви слави се и као недеља Православља или победе Православља. Тога дана слави се успомена на васпостављање поштовања икона у IX веку (843. за време царице Теодоре и патријарха Методија).

Тим поводом у недељу 21. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење братства Саборне цркве, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

ОПЕЛО НОВОПРЕДСТАВЉЕНОГ СВЕШТЕНИКА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА НЕБОЈШЕ МЛАДЕНОВИЋАУ Недељу Православља, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је опело новопредстављеном свештенику протојереју-ставрофору Небојши Младеновићу, Архијерејском намеснику беличком, у јагодинској цркви Светих апостола Петра и Павла.

Владики је саслуживо велики број свештеника и ђакона, не само из беличког намесништва, него и из других намесништава Богом чуване Епархије шумадијске.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

На самом почетку Часнога поста, у њену прву недељу, наша Света Црква Православна обележава успомену на једну од њених великих победа, или како рече један Божји угодник, не само на једну победу и једног победиоца, него на дугу бројаницу од победа и читаву восјку победилаца.

Благословене и свете душе одредише овај дан да нас подсећа на многобројне победе наше вере, да нас подсете да не заборавимо, да нас охрабре да не клонемо, да нас загреју да се не охладимо, и да нам отворе вид духовни да не заслепимо и у слепилу се не предамо непријатељу.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЕРДЕЧУУ Теодорову суботу, 20. марта 2021. године прве Недеље поста, када наша Света Црква молитвено прославља Светих седам свештеномученика Херсонских и Светог Теодора Комоговинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог Николе у крагујевачком насељу Ердеч.

Епископу су саслуживали протојереј Слободан Бабић (старешина храма), протојереј Срећко Зечевић архијерејски намесник лепенички, протођакон Иван Гашић и јерођакон Василије (Старовлах).

УПОКОЈИО СЕ У ЉУБАВИ БОЖИЈОЈ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР НЕБОЈША МЛАДЕНОВИЋ ИЗ ЈАГОДИНЕУ петак прве седмице Васкршњег поста, 19. марта 2021. године, након дуге и тешке борбе са болешћу, упокојио се у љубави Божијој протојереј-ставрофор Небојша Младеновић из Јагодине, намесник Беличког архијерејског намесништва Епархије шумадијске и старешина Цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини.

Опело високопречасном оцу Небојши служиће Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Намесништва беличког, у Цркви Светих апостола Петра и Павла, у недељу, 21. марта 2021. године, у 13 часова.

УСНУО У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ СВЕТОМИР ПЕТРОВИЋ (1935-2021)

Свештеник Светомир Петровић рођен је 18. јуна 1935. године у Драгову од оца Станисава и мајке Стојане. Основну школу завршио у родном месту, а нижу гимназију у Белушићу. Петоразредну Богословију (I коло) завршио је 1956. у Призрену.

Војни рок (2 године) служио је у Вировитици, а затим се жени са Ранком. Рукоположен је у чин ђакона 2. децембра, а у чин свештеника 4. децембра 1958. године у Саборном храму у Крагујевцу од епископа Валеријана. Постављен је за пароха белосавачког у храму С ветих Петра и Павла у Јагњилу. За време његовог службовања озидана је звонара и доведена струја у Цркву.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН ПРИМИО НАДБИСКУПА БЕОГРАДСКОГ СТАНИСЛАВА ХОЧЕВАРАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован примио је 19. марта 2021. године у Епископском двору у Крагујевцу Његову Преузвишеност Надбискупа београдског г. Станислава Хочевара.

ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУОкусите и видите, јер је добар Господ, Алилуја, Алилуја, Алилуја.

У петак 19. марта 2021. прве недеље поста, када наша Света Црква молитвено прославља Света 42 Аморејска мученика, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборној цркви у Крагујрвцу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић, јереј Рашко Стјепановић, протођакони Иван Гашић и Небојша Јаковљевић и јерођакон Василије (Старовлах).

ЧЕТВРТАК ПРВЕ НЕДЕЉЕ ВЕЛИКОГ ПОСТА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ“Преступ Адамов учиних својим.
Знам да сам се због својих грехова лишио Бога, вечног Царства и блаженства”

У четвртак прве недеље поста, Његово Преосвештенство прочитао је покајни канон Светог Андреје Критског, у оквиру Великог Повечерја. Богослужењем је началствовао јереј Иван Антонијевић.

ЧИТАЊЕ ВЕЛИКОГ КАНОНА СВЕТОГ АНДРИЈЕ КРИТСКОГ У МАНАСТИРУ ЛИПАР

У среду 17. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован читао је Велики канон Светог Андрије Критског у манастиру Светог Георгија на Липару код Крагујевца.

Страна 1 од 3