Чланци поређани по датуму: јун 2022

УСНУО У ГОСПОДУ ЈЕРОМОНАХ ДИОНИСИЈЕ (КУЗОВИЋ)

Дана 30. јуна 2022. године, у поподневним часовима у манастиру Свете Петке у Сибници испраћен је новопрестављени јеромонах Дионисије (Кузовић).

Рођен је 12. априла 1966. године у Сарајеву, а после дуге и тешке болести уснуо је у Господу у Ургентном центру у Београду 28. јуна 2022. године.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ВОЈНОГ СВЕШТЕНИКА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У трећи четвртак по Духовима 30. јуна 2022. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслужење Архијeрејског намесника крагујевачког протојереја - ставрофора мр Рајка Стефановића, протонамесника Бранислава Матића, војног свештеника Владана Вуковића и јереја Стефанa Дамјановићa, те јерођакона Василијa Старовлахa и ђакона Александра Ђорђевића.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ БРЕСНИЦА

Дана, 29. јуна 2022. године, када Црква прославља Светог Тихона Аматунтског Чудотворца, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску литургију у крагујевачком насељу Бресница у цркви Светог Јоаникија Девичког.

Саслуживали су му свештеник Саша Антонијевић и ђакони Иван Гашић, као и Милош Костић (будући војни свештеник).

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

Дана 28. јуна, у вечерњим часовима, у порти храма Светог Великомученика и Победоносца Георгија у крагујевачком насељу Шумарице, одржано је, сада већ традиционално, шесто Видовданско вече.

Својим присуством ово сабрање увеличао је преосвећени епископ шумадијски Господин Јован са свештенством и монаштвом епархије шумадијке. Поред епископа својим присуством сабрања су увеличали протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Драган Васиљевић, протојереј Драган Брашанац, протојереј Милан Петровић, као и високопреподобна игуманија мати Анастасија, игуманија манастира Дивостина, са сестром мати Јелисаветом.

ХРАМОВНА СЛАВА БЕЛОШЕВАЧКЕ ЛАЗАРИЦЕ

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека!

Дана 28. јуна 2022. године, када Црква Христова прославља Светог великомученика кнеза Лазара косовског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу поводом храмовне славе.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ВИДОВДАН У ЛАЗАРЕВЦУ

Као и претходних године и ове 2022. године празник Видовдан прослављен је свечано у нашем граду, будући да град Лазаревац слави данашњи празник као своје крсно име.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У БАРАЈЕВУ

Свечаност поводом празника Видовдана и ове године одржана је у организацији Црквене општине Барајево и барајевског Центра за културу. Тим сабрањем отпочело је и овогодишње барајевско културно лето. Велики број народа са децом окупио се у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

ВИДОВДАН У ЈАГОДИНИ

На Видовдан 28. јуна 2022. године, након Свете Литургије која је служена у свим јагодинским храмовима, традиционално је служен парастос борцима од Косовског боја до ратова деведесетих у центру Града, испред споменика борцима погинулим у ослободилачким ратовима Краљевине Србије од 1912. до 1918.

Свештенство из свих јагодинских цркава предвођени старешином Старе Цркве протојерејем Александром Гајићем, помоћником архијерејског намесника беличког, грађани Јагодине су се и ове године сетили жртава ратова који су дали своје животе за своје потомство, веру и отаџбину. Прочитано је 552 имена људи, браће и сестара, за које се зна, да су дали своје животе за своје поколење, од Великог рата до Кошара.

ВИДОВДАНСКО НАВЕЧЕРЈЕ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, братство храма Светога Саве организовало је у сарадњи са драмским студиом “Лепеница” видовданско навечерје, у понедељак, 27. јуна 2022. године.

Плато нашег храма је препознат као место које окупља многе јавне делатнике, уметнике, извођаче народне музике, који желе да покажу све оно најлпше што је у нашем народу сачувано и отргнуто од заборава.

КОНЦЕРТ ГРАДСКОГ КАМЕРНОГ ХОРА “ЛИЦЕУМ” У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У уторак 27. јуна 2022. године, након празничног бденија уочи Видовдана, Градски камерни хор “Лицеум” наступио је у Старој Цркви у Крагујевцу.

Хор је извео неколико композиција духовне музике руских, бугарских и српских аутора. Као солисти наступили су: ђакон Недељко Дикић, Марта Мезеи, Бојан Булатовић и Стеван Јовановић. Дириговала је др Катарина Станковић.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “НИШТА НЕ МОЖЕМО ДА УПОЗНАМО АКО ТО ПРВО И НЕ ЗАВОЛИМО”

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве на Аеродрому, у понедељак трећи по Духовима, када наша Света Црква прославља пророка Јелисеја и светога Методија патријарха Цариградскога.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: арихејерејски намесник крагујевачки протојереј ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Славиша Илић, протонамесник Немања Младеновић, јерођакон Василије Старовлах и јерођакон Јован Прокин.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАЗАРЕВЧАНА У МАНАСТИРЕ ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ

У суботу и недељу, 25. и 26. јуна 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовано је поклоничко путовање верника из Лазаревца и околних места у манастире Епархије нишке.

Путовање је реализовано у сарадњи ЦО лазаревачке и Поклоничке агенције Епархије шумадијске. Вођа пута био је свештеник Влада Димитријевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У АРАПОВЦУ НАМЕСНИШТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ

У недељу другу по Духовима, 26. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Вазнесења Господњег у селу Араповцу, Архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали протојереји ставорофори Љубиша Смиљковић, арх. намесник космајски, Златко Димитријевић, арх. намесник колубарско-посавски, Мирко Тешић, јереј Жељко Јовановић, као и протођакони Иван Гашић и Никола Урошевић.

КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИ

У суботу, 25. јуна 2022. године, на дан молитвеног помена преподобних Петра Атонског и Онуфрија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у селу Чибутковица надомак Лазаревца, Архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу је саслуживао наречени викарни Епископ липљањски г. Доситеј (Радивојевић), протојереј ставрофор Златко Димитријевић, протојереј ставрофор Ненад Вучићевић, парох латковачки (Епархија ваљевска), протојереј Милан Матић, протођакон Никола Урошевић и јерођакон Василије (Старовлах).

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН ШУМАДИЈСКИ БОГОСЛУЖИО ЗА ХРАМОВНУ СЛАВУ У РАНИЛОВИЋУ

За празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Литургију за Храмовну славу у селу Раниловић.

На Светој Архијерејској Литургији, Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки Протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник опленачки Протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Слободан Раковић, јерејПетар Грујић, јерођаконВасилије (Старовлах) и ђакони Стеван Илић и Александар Бабић.

ДРУГИ ЧЕТВРТАК ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

Другог четвртка по Духовима, 23. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владици су саслуживали: протојереј ставрофор Милић Марковић, драги гост из беличког намесништва из Драгоцвета протојереј Славиша Илић, јереји Ненад Милојевић и Владан Костадиновић, протођакон Мирослав Василијевић и јерођакон Василије Старовлах.

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У БРЕСНИЦИ

У среду, 22. јуна 2022. године, на дан молитвеног помена Светог Кирила Александријског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

Епископу су саслуживали протојереј Саша Антонијевић и ђакон Немања Стојковић.

ЦЕНТАР ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ “АБРАШЕВИЋ” КРАГУЈЕВАЦ ПОКРЕНУО ТРАДИЦИЈА ФЕСТ - фестивал српске традиционалне музике и песме

14. и 15. Јуна Лета Господњег 2022. у порти Старе Цркве крагујевачке са благословом Његовог преосвештенства владике шумадијског Господина Јована а у продукцији Центра “Абрашевић” одржан је по први пут Традиција фест, а све то у нади да наредних година ово буде један од препознатљивих фестивала који гаји српску музику и песму која је наше културно благо и одсјај нашег постојања.

ОДРЖАНЕ СВЕТОТРОЈИЧКЕ КУЛТУРНЕ СВЕЧАНОСТИ У ПОРТИ СТАРЕ ЦРКВЕ

Величанственим концертом Првог београдског певачког друштва у суботу 18. јуна 2022. године у порти Старе цркве завршене су свечаности којима је прослављен велики празник Силазак Светог Духа на Апостоле. Концерт је својим присуством увеличао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован као и председник Скупштине града Крагујевца господин Мирослав Петрашиновић.

Страна 1 од 4