Чланци поређани по датуму: јануар 2022

ХРАМОВНА СЛАВА У СЕЛЕВЦУ

У понедељак 31. јануара када наша Света Црква молитвено прославља Светог Атанасија Великог, храм у селу Селевац, прославио је свог небеског заштитника.

Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, архијерејског намесника јасеничког, те гостију из Браничевске епархије протојереја-ставрофора Мирослава Лазића и протојереја Бобана Ристића, протојереја Драгана Милутиновића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Владимира Степановића.

САРАДЊА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ И ЦРВЕНОГ КРСТА ЈАГОДИНА

У поводу празника Светитеља Саве, првог Архиепископа српског, архијерејско намесништво беличко на челу са протојерејем Александром Гајићем, организовало је куповину и поделу сто слатких пакетића за децу корисника Народне кухиње Црвеног крста у Јагодини.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

Дана 30. јануара Лета Господњег 2022. када наша Света Црква прославља успомену на Преподобног Антонија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, јереји Немања Искић и Марко Урошевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

“СВЕТОСАВЉЕ – ШКОЛА ЗА СВА ВРЕМЕНА” – Анђела Младеновић

У бесконачној галерији личности из историје нашег рода, попут „звона што са немањићких задужбина пева“, одзвања кроз векове име Светог Саве. Ново време и наш век са убрзаним процесом урбанизације, индивидуализације, као и са доминантним егзистенцијалистичким философским теоријама о „бачености у свет“, „безграничној отворености“ према свету у коме прете досада, сета и очајање, видљиво обележава дан Светог Саве, али га, у основи, не разуме.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКАУ ЛИТУРГИЈА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У суботу 29. јануара када наша Света Црква молитвено прославља догађај Часне вериге Светог апостола Петра и Преподобног Ромила Раваничког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали старешина храма протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић, протођакон Иван Гашић и Небојша Јаковљевић.

“БИОЕТИКА СМРТИ” Драгана Поповића

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, књига “Биоетика смрти. Утилитаризам и православље”, протонамесника Драгана Поповића, објављена је у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске “Каленић”.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак, 28. јануара 2022. године, када наша Црква молитвено прославља Преподобног Павла Тивејског, Преподобног Јована Кушчника и Преподобног Гаврила Лесновског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанц, протонамесник Мирољуб Миладиновић и ђакон Саша Павловић. Чтецирао је господин Владан Степовић док је за певницом појао господин Страхиња Савковић.

ПРАЗНИК СВЕТОГА САВЕ ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

Празник Првог српског Архиепископа Светог Саве прослављен је у Саборној цркви у Крагујевцу светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и дечијим слаткопојем и рецитацијама у част просветитељу и учитељу и оснивачу Српске Православне Цркве.

Овим празником прослављамо највећег у роду нашему, онога ко је послушао глас Доброг Пастира и кренуо за Њим и постао гласник целом роду српском. Велики пастир нашега стада Свети Сава прокрчио нам је пут и још једном нас опоменуо на оне речи Господње „ако хоћемо да будемо Божији, треба да идемо путем спасења“. А Свети Сава је свима нама путоказ који нам показује пут спасења, што потврђују речи његовог тропар: „Пута који води у Живот наставник, и првопрестолник и учитељ био јеси.“

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ СВЕТОСАВСКОМ ХРАМУ

Видевши таштину и пролазност славе земаљске, о Саво Богомудри, тежио си духом својим ка Небу, и Господ, видећи божанствену твоју жељу, посла к Теби из Свете Горе Атонске преподобнога монаха чијом си поуком поучен оставио родитеље своје и отаџбину своју и дошао у земаљску баштину Пречисте Богородице, на Свету Гору Атонску, и тамо се у руској обитељи настанио, кличући, непрестано, са онима који служе Господу, анђелску песму: Алилуја!

СВЕТИ САВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

У четвртак 27. јануара 2022. године, на празник Светог Саве првог Архиепископа српског, у свим храмовима Архијерејског намесништва бељаничког служена је Света Литургија.

После причешћа и Свете Литургије деца су извела припремљени рецитал а велики број оних најмлађих испунио је барајевски светосавски храм, где су награђени пригодним поклонима.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЈАСЕНИЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

Први српски Архиепископ, Свети Сава, свечано je прослављен у јасеничком намесноштву Епархије шумадијске. Због тренутне епидемиолошке ситуације Свети Сава је прославњен у складу са мерама и препорукама надлежних органа.

КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКО НАМЕСНИШТВО ПРОСЛАВИЛО СВЕТОГ САВУ

У четвртак, 27. јануара 2022. године у храмовима колубарско-посавског намесништва прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ.

Велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством, верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

ПРОСЛАВА СВЕТОГА САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

На дан 27. јануара када наша Света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву у свим храмовима орашачког намесништва служена је Света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА ПРВОГ СРПСКОГ АРХИЕПИСКОПА И ПРОСВЕТИТЕЉА У МЛАДЕНОВЦУ

Прослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, за разлику од претходних година, била усклађена са ситуацијом у којој се налазимо. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је без свечаних академија и скупова ван Цркве.

Богослужбени део прославе је започео у среди 26. јануара празничним бденијем.

У четвртак 27. јануара најмлађи верници младеновачког Храма, предвођени својим родитељима и вероучитељима, испунили су своју Цркву и учествовали на евхаристијском сабрању. Литургију су служили протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, јереј Марко Јефтић и ђакон Саша Костадиновић.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ШУМАРИЦАМА

Дана 27. јануара када наша света православна Црква молитвено прославља славног српског просветитеља Светог Саву, служена је Литургија у храму Светог великомученика Георгија у Шумарицама, којом је началствовао протојереј Срђан П. Тешић, служашчи храма.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ УОЧИ СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИ

У среду 13./26. јануара 2022. године, у навечерје празника Светог Саве, у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је празнично Бденије.

Владики су саслуживали протојереј Александар Гајић, јереј Немања Стефановић, јереј Милан Ђорђевић, јереј Александар Радосављевић, јереј Срђан Дангузовић, јереј Милош Јелић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Василије (Старовлах).

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О СВЕТОМ САВИ 2018. ГОДИНЕ

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,

БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА

И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

Подизање ХилендараПри улазу у Свету Гору, у месту званом Просфора, бејаше манастир са црквом светог Симеона Богопримца. Пошто је манастир био разорен од стране гусара, то је и црква због крајње запуштености била пала. Игуман и братија Ватопеда споменуше ту цркву преподобним иноцима Симеону и Сави; они се одушевише њеном обновом, и дадоше за њено обновљење много злата, које им је обилато слао велики жупан Стефан. Црква би брзо подигнута, и царствени је иноци украсише сваком лепотом, и пирг велики сазидаше, и градом оградише, па Ватопеду предадоше. Осим тога они у самом Ватопеду проширише и иконописаше трпезарију, и испросише метохе од цара Алексија, који им с љубављу испуњаваше молбе, не само зато што беху у сродничким везама, него више због тога што се цар дивљаше њиховој смерности и подвижничком странствовању.

 

Страна 1 од 4