Чланци поређани по датуму: субота, 25 јул 2020

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВЕНЧАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ суботу, 25. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић поводом празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

Епископу су саслуживали: протојереј Драгослав Цветковић, јереј Александар Јаћимовић, ђакон Александар Цветковић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

jerejmarkojeftic

“Света Софија је најверније и највеличанственије излагање хришћанске доктрине и хришћанског служења – она представља почетак и крај света; то је њено мистичко значење.”

Свети Николај Охридски и Жички

У данима у којима до нас долазе тужне вести да ће храм Свете Софије (Божије Премудрости – Христа) у Цариграду изгубити статус музеја и поново постати џамија, желимо да упознамо нашу јавност са једним догађајем, који је мало познат не само у српској већ и у целокупној црквеној јавности. Иако је уврежено мишљење да је последња Литургија у Светој Софији служена на дан пада Града 29. маја 1453. године и да по предању никада није завршена, историјски подаци говоре другачије. Храбром, савременим речником речено филмском, акцијом једног војног свештеника и неколицине грчких официра, храм Премудрости Божије је био место евхаристијског сабрања 19. јануара 1919. године. О значају догађаја и храбрости актера сведочи и то да је тада Света Софија била коришћена као место муслиманске молитве.