Чланци поређани по датуму: недеља, 13 децембар 2020

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАЛОПЧЕЛИЧКОМ ХРАМУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕУ недељу, 13. децембра 2020. године, када прослављамо Светог апостола Андреја Првозваног, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Пресвете Богородице Тројеручице у Малим Пчелицама – Крагујевац.

Епископу су саслуживали: протонамесник Бранислав Матић, јереј потпоручник Владан Вуковић, ђакон Иван Гашић и јерођакон Василије Старовлах.

НАВРШИЛО СЕ 37 ГОДИНА ОД ПРЕСТАВЉЕЊА ПРОТОЈЕРЕЈА АЛЕКСАНДРА ШМЕМАНА

Данас 13. децембра 2020. лета Господњег навршило се је 37. година од престављења протопрезвитера Александра Шмемана, декана Православне богословске академије Светог Владимира у Њујорку (Сједињене Америчке Државе) и једног од водећих православних богослова 20. века.

Прота Александар је рођен у Естонији 1921. године у породици руских емиграната. Младост је провео у Француској, где је завршио средњу школу и стекао универзитетску диплому. Такође је завршио богословске студије на Православном богословском институту Светог Сергија у Паризу, који је у то време био средиште руске православне науке после 1917. године.