Чланци поређани по датуму: понедељак, 29 октобар 2018

СТРУЧНИ СКУП: УПРАВЉАЊЕ НЕГАТИВНИМ СТЕРЕОТИПИМА У ВЕРСКИМ МЕДИЈИМАРадио Златоусти Српске православне епархије шумадијске, са благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, организује у уторак, 30. октобра, стручни скуп за уреднике и новинаре верских медија под називом “Управљање негативним стереотипима у верским медијима, са посебним освртом на етничке, верске и родне стереотипе”.

Живимо у друштву у којем су питања идентитета друштвених група, то јест како то они себе виде и како их други виде, важне теме које се појављују у верским медијима. О одређеним друштвеним групама доминирају негативни стереотипи, који се могу препознати у политичким темама, када се говори о нацији и вери, посебно о другим нацијама, етничким групама, другим верским заједницама као и родним. Верски медији управљају јавним мњењем чланова својих верских заједница међу којима су посебно регистровани негативни стереотипи. Уредници верских медија, сматрамо, не само да морају да предупреде негативне стереотипе него и морају да знају како се формирају позитивни стереотипи. Посебно одговорну улогу имају администратори информационих сајтова Цркве и верских заједница који су отворени за комуникацију преко форума, коментара и сличног, због говора мржње који може да проистекне из негативних стереотипа.

Присутнима ће се, најпре, у име организатора обратити протојереј-ставрофор Милић Марковић, главни уредник Радија Златоусти, а потом ће своја излагања изнети проф. др Дубравка Валић Недељковић, са Универзитета у Новом Саду, на тему “Стереотипи, предрасуде и правила добре праксе у извештавању о црквама и верским заједницама” и протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић са Универзитета у Београду на тему “Стереотипи као судбина”. У другом делу Скупа, Центар за ненасилну акцију из Београда одржаће радионицу на тему “Ја имам право на предрасуде”. Учеснике ће кроз радиноцу водити Катарина Милићевић и Неџад Хорозовић.

Стручни скуп се одржава у Богословији “Свети Јован Златоусти” и почиње у 10.30 минута.