Чланци поређани по датуму: уторак, 26 март 2013

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и свештенство Саборног храма, у Недељу Православља 24. марта 2013. год. организовали су Велику Литију у част и славу свих оних који су за две хиљаде година трајања Свете цркве, дали себе, своје трудове и своје животе за победу вечне истине, слатког православља. За победу коју је Православна црква извојевала после дуге борбе над онима који су свете иконе избацивали и протеривали из православних храмова.

Ваше Преосвештенство, пречасно свештенство, преподобно монаштво, драга браћо и сестре!

Ево данас сакуписмо се да заједно прославимо Недељу Православља, прву недељу Свете Четрдесетнице. Недеља Православља установљена је 842. године, што је означило победу добре вере (добре славе> доброг мишљења > Православља) у Богочовечанску личност Исуса Христа, као и поштовање наших светих кроз свете иконе.

ТЕОДОРОВА СУБОТА - АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РОГОЈЕВЦУСветом Архијерејском Литургијом у препуном храму Преподобне мати Параскеве у Рогојевцу прослављена је Теодорова субота. Литургијом је началствовао Првојерарх шумадијски Господин Јован, а саслуживали су свештеници: архијерејски намесник крагујевачки, протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, јереј Срећко Зечевић и јереј Дејан Лукић.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИУ суботу 16. марта када се сећамо Светих мученика Евтропија, Клеоника и Василика, Његово Преосвештенство Епископ Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви где је рукоположио у чин ђакона Владу Бранисављевића из Раче и Ненада Милојевића из Драгобраће у чин свештеника.

Литургији је присуствовало око тридесетак верника који су узглашавањем речи аксиос, односно достојан прихватили нове молитвенике пред олтаром Свевишњега.