Чланци поређани по датуму: уторак, 21 мај 2013

ДЕЦА ХОРА “СВЕТИ САВА” ПРИ ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУЗахваљујући дару нашег епископа шумадијског Господина Јована, деца хора “Свети Сава” цркве на Аеродорму су походила 19. маја манастире Боговађу, Ћелије и Лелић, преко Поклоничке Агенције епархије Шумадијске. Њих су пратили и неколико богослова који учествују у програмима хора, као и њихов диригент, ђакон Иван Антонијевић са породицом.

Деца никада нису походила овај део Србије и задивила су се средњовековним манастирима који су поред своје богате историје познати и по личностима који су у њима живели или их саградили.

СЛАВА МАНАСТИРА ОСТРОГ10. маја у вечерњим сатима поклоници из Крагујевца су кренули на славу манастира Острог.

Мноштво људи се тих дана сакупљало под острошке висе да се помоли Светом Василију за здравље и спасење. У редовима тих хиљада људи било је и наших шумадинаца који су стрпљиво чекали да целивају чудотворне мошти Светог Василија.

ПОЧЕЛО РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕСветом Архијерејском Литургијом у београдској Саборној цркви, којом јe началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење и присуство више епархијских архијереја Српске Православне Цркве, данас је започело редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

У раду овог највишег јерархијског представништва и црквено-законодавне власти у пословима вере, богослужења, црквеног поретка, унутрашњег уређења Цркве, као и врховне судске власти, у оквиру своје надлежности учествују епархијски архијереји Српске Православне Цркве из Отаџбине и расејања. Као и сваке године, на крају рада Свети Архијерејски Сабор ће објавити Саопштење за јавност.