Чланци поређани по датуму: уторак, 01 август 2017

ВЕЛИЧАНСТВЕНО САБРАЊЕ ПОВОДОМ ШЕСТ ВЕКОВА МАНАСТИРА ПАВЛОВАЦНа дан Светог деспота Стефана Лазаревића, 1. августа 2017. године, одржан је, традиционални сабор у манастиру Павловац, по предању задужбини овог славног и благочестивог господара српског. За разлику од претходних година ово сабрање је имало посебан значај, с обзиром на то да је био централни део манифестације „У сусрет 600 година манастира Павловац“. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, Архијерејско намесништво младеновачко у сарадњи са Градском општином Младеновац и Центром за културу и туризам Младеновац желело је да укаже на значај ове космајске Светиње и зато је одлучено да се оснују „Дани Светог деспота Стефана“, који ће у периоду од 2017-2027. (када ћемо обележити 6 векова од упокојења Светог Стефана Високог) духовним, културним, инфраструктурним, научним и другим активностима радити на промоцији и унапређењу општег стања манастира Павловац и кенотафа који обележава место упокојења Светог Стефана Лазаревића у марковачком засеоку Црквине.

ЦРКВЕНА СЛАВА У ГРБИЦАМАВрело августовско јутро. Порта храма Светог Пророка Илије у Грбицама почела је да се пуни још од раних јутарњих сати. Мноштво народа и весели дечији жамор стрпљиво је чекао почетак Свете Литургије. Литургија је и ове године била прелепа. Наше комшије, свештеници са околних парохија, протојереј Милан Томић, протонамесник Дејан Петровић и јереј Гојко Марковић, узносили су молитве Богу и Светом Пророку Илији, видно радосни што су поново скупа у Грбицама. Како веле, лепо им је овде.

СЛАВА ХРАМА У ГАРАШИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАДана 2. августа, када наша Света Црква прославља успомену на Светог пророка Илију, у селу Гараши код Аранђеловца је прослављена слава храма. У храму је одслужена Света Литургија, а потом је након свечаног опхода око цркве исечен славски колач.

КРШТЕЊЕ У РАЈКОВЦУУ поподневним часовима 01. августа 2017. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован крстио је близанце Ђорђа и Павла, синове ђакона рачанског намесништва Божидара и Наташе Васиљевић, дипл. економисте, у храму Благовести у Рајковцу, надомак Младеновца. Кумови на крштењу били су јереј Иван, парох великоивањачки и Ирена Ненадовић.

ИЛИНДАН ПРОСЛАВЉЕН У ТРНАВИУ среду, 2. августа 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Трнави у храму посвећеном Св. пророку Илији. Повод овог молитвеног сабрања је прослава храмовне славе којој су присуствовали многи мештани овог шумадијског села као и доста верујуће деце која су са својим вероучитељем Александром Богојевићем дочекала Владику Јована и једногласно затражила од њега свети Архијерејски благослов.