У ПОХОДЕ СВЕТИЊАМА РОДНЕ ГРУДЕ

У ПОХОДЕ СВЕТИЊАМА РОДНЕ ГРУДЕПоклоничка агенција епархије шумадијске је у недељу 10. марта дочекала на аеродрому “Никола Тесла” децу из Беча, њих двадесет и шест која су са својим вероучитељем проф. Мирком Колунџићем боравила у Србији недељу дана обилазећи српске светиње и културно историјска места.

Првог дана посете присуствовали су Литургији у цркви Ружици на Калемегдану, где су од оца Радомира Поповића били лепо примљени и ручком угошћени. Потом су посетили цркву Св. Марка где су такође имали леп пријем. У храму Светог Саве децу је примио архимандрит Данило (Љуботина), испричао историјат и архитектуру храма и спровео групу до капеле Св. кнеза Лазара и крипте српских патријараха. Неколико дана деца су спавача у хотелу “Бабе” у истоименом селу.

Другог дана посете ишло се до Новог Сада и Саборне цркве у том град. Посетили су и Саборну цркву у Сремским Карловцима, гимназију и богословију. Трећи дан посете био је у колубарском крају где су деца посетила Бранковину и осетили дух историје славних Хехадовића и подсетили се песама велике песникиње Десанке Максимовић. Шетња кроз кањон реке Градац до манастира Ћелије био је напоран, али у исто време узбудљив за децу велеграда какав је Беч. Мати Гликерија примила је лепо децу, даривала их поклонима и припремила заједно са сестрама малу закуску. У манастиру Лелић деца су се први пут срела са моштима једног светитеља, у почетку су била помало уплашена с` обзиром да то никада нису видела, али су благоугодност једнога светитеља брзо осетила, па су га чак и више пута целивала и миловала његове мошти остајући запањена пред силом Божијом која тварно тело чини непропадљивим, архимандрит Авакум је помазао децу уљем и благословио их. По том је уследила шетња по Ваљеву и пут преко планине Медведник до Малог Зворника где је било преноћиште у хотелу “Royal”.

Четврти дан смо ушли у Републику Српску и путујући преко Романије стигли до Вишеграда и до чувене на Дрини ћуприје где су се деца сликала и кроз град прошетала. По томе смо ишли на Мећавник где су деца посетила Дрвенград, а по вечери излазак је био на Златибору, спавало се у хотелу на чувеној Шарганској осмици.

Пети дан посете је обележило лоше и кишно време тако да смо од планираног програма успели само да посетимо манастир Ваведење у Овчарско- кабларској клисури, а потом и Чачак где су се деца ручала. Вечера је била у дечијем одмаралишту на Риднику, а излазак у Горњем Милановцу.

На Руднику нас је пробудио снежни покривач и врло хладно време. Тога дана се путовало за Београд где су деца имала пријем у Патријаршији и у канцеларији за дијаспору, после тога шетала су се кроз кнез Михаилову до увече, када се кренуло путем за Сопот и хотел “Бабе”.

Последњег дана посете деца су била гости емисији “Жикина шареница”, а након тога су се упутила на аеродром пуна утисака из Србије, родне земље својих дедова, у коју ће, надамо се, поново доћи и следеће године.

Марко Арсенић, секретар поклоничке агенције