Чланци поређани по датуму: субота, 01 септембар 2018

ХРАМОВНИ ЈУБИЛЕЈ У КОНАТИЦАМАПоводом 140 година храма Светог Апостола Томе у Конатицама, верни народ конатичког краја и околине окупио се са својом децом да дочека свог архијереја, Његово Преосвештенство Епископа Шумадијског Господина Јована. У недељу 2. септембра 2018. године Свету Архијерејску литургију служио је владика Јован уз саслужење: протојереја-ставрофора Виде Милића, протонамесника Драгана Поповића, јереја Ивана Иванковића, јереја Горана Ђукића свештеника при храму саветог Архангела Гаврила у Београду, протођакона Ивана Гашића, ђакона Зорана Степановића и Зорана Станковића. За певницом су појали студенти богословског факултета из Београда и чланови хора при храму Силаска Светог Духа на апостоле из Обреновца.

ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУ ПОД НАЗИВОМ “ПАКАО ЈАСЕНОВЦА – ИСТОРИЈСКИ КОРЕНИ ГЕНОЦИДА И СУДБИНА СРПСКОГ НАРОДА ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ ОД 1942 – 1945. ГОДИНЕ”У недељу, 2. септембра 2018. године у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу у организацији ЦО аранђеловачке одржана је још једна у низу духовних трибина. Наши гости су били проф. др Милош Ковић и г. Драгослав Бокан.

На самом почетку предавања присутнима се обратио јереј Немања Искић, поздравивши госте и предаваче и након неколико навода из биографије г. Бокана и г. Ковића препустио реч предавачима.

ВЕРА, РОДОЉУБЉЕ, НАУКА МИХАЈЛА ПУПИНАПоред многих духовних светковина у многим православним светињама у славу Бога Тројичног, овде у Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, благословом првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, братство Саборног храма, уз свесрдну помоћ “Секретаријата за односе са црквама и верским заједницама”, организовало је девете по реду, Великогоспојинске духовне свечаности.

У недељу 2. септембра 2018. год. у препуној сали Епархијског центра, поводом Госпојинских свечаности, одржано је предавање под називом: “Вера, родољубље, наука Михајла Пупина”, предавање је одржала госпођа Александра Нинковић – Ташић, чудесни и занесени заљубљеник у личност и дело нашег великог кућића и кореника овог национа, великог Михајла од рода Пупина. Водитељ програма је био професор др Часлав Николић, који нас је заједно са Александром Нинковић – Ташић, провео кроз чудесну причу о великом научнику.