Чланци поређани по датуму: четвртак, 31 мај 2018

ОКРУГЛИ СТО - ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ (1818-2018)“Два века Старе цркве у Крагујевцу (1818 -2018)” назив је округлог стола који је у петак, 1. јуна 2018. године, по новом Грегоријанском календару, одржан у крагујевачком Хотелу Шумарице у организацији Српске православне епархије шумадијске и саме Старе цркве. Представљено је девет радова и то проф. др Сузане Рајић: “Држава и црква у обреновићевској Србији”, проф. др Радише Љушића: “Ктиторска плоча Старе цркве у Крагујевцу – извор за реконструкцију биографије кнеза Милоша”, проф. др Предрага Пузовића: “Однос кнеза Милоша према вери и цркви”, Вука Даутовића: “Литургијски предмети из Старе крагујевачке цркве и примењена уметност у Србији 19 века, Александре М. Стефановић: “Стара црква у Крагујевцу културно добро кроз два века”, као и радови Предрага Илића: “Изградња у Крагујевцу од 1818 до 1841”, мр Небојше Ђокића: “Где су се тачно налазили средњовековни трг Крагујевац и црква посвећена Св. Петру”, доценткиње др Ане Костић: “Програмско решење иконостаса Старе цркве у Крагујевцу” и Милоша Станковића: “Сакрална архитектура у време прве владавине кнеза Милоша”.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА1. јуна, када наша света Црква прославља светог свештеномученика Патрикија, пострадалог за веру у време богоборног цара Јулијана Одступника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у крагучевачком насељу Виногради. Његовом Преосвештенству саслуживали су протонамесник Драган Брашанац и ђакон Александар Ђорђевић. За певницом су били оци: Драгослав Милован и јереј Мирољуб Лазић.

ПРВИ ЧЕТВРТАК ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИУ четвртак 31. маја 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.