СВЕТОСАВСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО” - БРОЈ 8

СВЕТОСАВСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО” - БРОЈ 8Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и по одобрењу директора Основне школе "17 октобар" госпође Биљане Милановић изашао је из штампе светосавски часопис Растко, осми по реду.

Листајући и читајући овај број Растка, који је, како му и само име каже, тематски посвећен Светом Сави али у исто време из пера наших ученика можемо наћи више рубрика које су посвећене различитим областима живота, као и покушај информисања својих вршњака за разне теме које заокупљују младог човека. Ту можемо наћи дечију поезију од њиховог схватања Божића, па до изражавања љубави према својој мајци, како каже Сара Васић 4/5: "Мајка је ватра у срцу која ће нас увек грејати". Из ризнице живота можемо да се научимо молитви, а у историјском делу о деспоту Стефану Лазаревићу или да прочитамо житија светих која су илустрована савременим стрипом. За оне који хоће да сазнају више о својим професорима ту је интервју са професором физичког васпитања, а од дешавања у граду ту су увек за децу актуелни зоолошки врт и Музеј воштаних фигура. Треба поменути и спортску, као и рубрику о људима и догађајима.

Све текстове млади новинари и будући велики људи пишу својим вршњацима покушавајући да им на свој начин укажу на неке вредности које се у савременом свету полако заборављају и стављају на страну. Ово је покушај да да се покаже да су неке животне вредности без обзира на време не застаревају. Најбољи пример имамо у нашем Просветитељу који је за своје време и те како био савремен, али је и остао свевремен и служи као вечити пример и вечита инспирација свима нама.

СВЕТОСАВСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО” - БРОЈ 8

Вредно је помена да за часопис пишу деца која су чланови новинарске секције школе, а коју по одобрењу директора школе Биљане Милановић, уз сагласност координатора за веронауку Намесништва беличког Епархије шумадијске Миломира Тодоровића, води вероучитељ Борис Милосављевић, који је уједно и уредник часописа. Стручни консултанти у реализацији часописа су педагог школе Марина Антонијевић и вероучитељ ђакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужен наставник српског језика Маја Алексић.

јереј Миломир Тодоровић