Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈ

 

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БАРАЈЕВУ

Овогодишња радост поводом школске славе Светог Саве у Барајеву почела је, у навечерије празника, свечаном академијом у барајевском Дому културе, где је на самом почетку архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић прочитао посланицу нашег Епископа шумадијског Господина Јована. Свету литургију у барајевском храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског служио је парох први барајевски протојереј-ставрофор Видо Милић. Храм је био испуњен децом из школе у Средњем Крају, подручне основне школе Кнез Сима Марковић из Барајева, која традиционално већ неколико деценија изводе рецитале у храму, а црква их дарује светосавским пакетићима. Тако је било и ове године, а светосавска радост се из цркве пренела у школу.

Свечано је било и у другим храмовима и школама Архијерејског намесништва бељаничког где су деца заједно са свештеницима, учитељима и учитељицама прославила свог заштитника. Врхунац прославе био је у барајевској средњој школи где су се поред деце и професора окупили и предствници јавног и друштвеног живота барајевске општине, да сви заједно са својим свештеницима пресеку колач и учествују у дружењу и трпези љубави која је приређена поводом школске славе.

 

Владимир Димић, јереј

 

 

 
САВИНДАН У СЕЛУ ГРБИЦАМА

 


И ове године на дан Светог Саве у храму Светог Пророка Илије у Доњим Грбицама било је веома свечано и живо. Деца из оближње школе “Свети Сава” дошла су са својим наставницима да у Храму Божијем прославе највећег српског сина, Светога Саву.

На Светој Литургији је прочитана светосавска посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована у којој је између осталог речено:

“Прослављамо Светог Саву јер је он постао обиталиште Духа Светога, кроз чија уста је говорила Премудрост Божија, чије је срце било испуњено разумом, знањем вечним и непролазним, познањем тајни овога света, познањем смисла људског живота, знањем о томе како треба човек да живи овде на земљи и знањем о живом и вечном Богу. То знање о Богу није било само интелектуално већ знање које је плод заједничарења са Богом. Другим речима, Свети Сава је Бога познао и као Божији човек био је од Бога познат.”

И заиста је тако. Јер ако не знамо како треба живети овде на земљи и који је циљ човековог овоземаљског живота, онда је наш живот узалудан. Тек у заједници са Богом наш живот има смисла, што су потврдили и ученици Основне школе “Свети Сава” у Доњим Грбицама сјединивши се са Богом кроз причешће Светим Тајнама Христовим.

После Свете Литургије ученици су извели краћи рецитал у храму након чега су им подељени пакетићи, дар Скупштине града Крагујевца, а затим је пререзан славски колач у просторијама школе.

И у Основној школи ''Свети Сава'' у Поскурицама је било свечано. По резању славског колача ученици школе су извели приредбу коју су марљиво припремили са својим наставницима. И њима су након програма подељени пакетићи, такође дар Скупштине града Крагујевца.


Јереј Милан Петровић


ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ДЕСИМИРОВЦУ


У цркви Свете Недеље у Десимировцу празник Светог Саве прослављен је веома свечано. Лик овог Божијег угодника сабрао је оне најмлађе, ученике основних школа које се налазе на територији парохије десимировачке. Велики број деце полазника веронауке, заједно са својим родитељима и наставницима прославио је Светог Саву учешћем на Светој Литургији.

После Светог Причешћа прочитана је светосавска посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. Између осталог Владика је нагласио да човек све проблеме решава са Богом. Зато је Богочовек дошао да спасе човека. То је Свети Сава добро знао. И зато се трудио да живи по Христу. Не само говорити, већ живети хришћански. То су речи којима се Свети Сава руководио.

Након прочитане посланице деца су извела пар пригодних рецитација, уз традиционално дељење светосавских пакетића. Светосавско празновање настављено је поред Десимировачке школе и у другим школама, у Опорници и Церовцу.

Храм Свете Недеље у Десимировцу освећен је 1937. године од стране Светог Владике Николаја Велимировића и Светог Доситеја Загребачког. Свечаном чину освећења присуствовао је и владика шабачки Симеон.


Живота Ст. Марковић, протојереј-ставрофор

 
 

ДОСТОЈАНСТВЕНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУ

Храм Свете Петке у Лапову био је премали да на дан када Црква празнује и прославља Светог Саву, првог српског архиепископа, прими све Светосавце овог града, пре свега ђаке, полазнике веронауке, њихове родитеље и наставнике, али и представнике јавног и културног живота Лапова. Литургија коју су служили лаповски свештеници била је путоказ да Светог Саву пре свега треба разумети као црквеног делатника, што је истакнуто и у светосавској посланици епископа шумадијског Господина Јована, која је прочитана верницима. Скуп у Лапову био је прилика да се расветли и други део Савине личности, његове заслуге за немањићку државу и просвету.

Након Литургије, ђаци су рецитовали светосавске песме за шта су награђени пригодним пакетићима. Заједничарење је настављено у лаповској основној школи где је припремљена академија на којој је говорио ђакон Дејан Шишковић који је истакао да Свети сава није докона прича из историјске читанке, него живи доказ шта је у стању да учини личност која верно служи Господу. Свештеници су учествовали у светосавским прославама и у другим лаповским школама, поучавајући ученике и наставнике да је Светог Саву лако обележавати, али га је тешко разумети, односно живети по његовом науку.


И. Живковић, јереј
Д. Шишковић, ђакон
 
ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СЕЛУ ЧУМИЋУ

Као и предходних година тако и ове године, празник Светог Саве у Цркви светих апостола Петра и Павла у селу Чумићу, прослављен је веома свечано. Ученици О.Ш. “Прота Стеван Поповић” заједно са својим родитељима и наставницима показали су живо јединство на Светој Литургији заједничарењем и учешћем.

По завршетку Литургије прочитана је Светосавска посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. Порука која се односи на све генерације јесте живети хришћански.

Затим је у великој сали Дома културе пререзаан славски колач, уз пригодан културно уметнички програм осмишљен ликом и делом Светог Саве. На крају је по већ устаљеној пракси у црквеној сали за све присутне приређена трпеза љубави. Домаћини колачари за ову годину били су Радисав и Живомир Петровић из Чумића.


Милан Томић, јереј