СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У СТАРОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ЦРКВИ

Sveti Sava 2009Ток прослављања Светог Саве у Старој крагујевачкој цркви и у школама које се налазе у подручним парохијама, уверава нас да се овај родоначелник свега што је највредније у српској историји, равноправно поштује и у Цркви и у просветним установама.

Након одслужене свете Литургије у Светотријичком храму, задужбини кнеза Милоша Обреновића, који је најзаслужнији што је у XIX веку Светосавље постало поглед на свет и у Цркви и у школи, деца су својим рецитацијама показала да и у најранијим годинама разумеју величину и значај првог српског архиепископа. А онда су свештеници Старе цркве пожурили да као прави светосавски пастири у школама пресеку славске колаче и учествују на академијама коју су припремили ученици са својим наставницима.


Ове приредбе, показале су, чини се, да млади Светог Саву доживљавају пре свега као богослова и светог оца, који показује пут спасења, а тек после као националног посленика, заслужног за овоземаљске вредности.


Домаћин славске трпезе у цркви био је Милан Љубисављаевић, а следеће године ће бити Радосав Вукадиновић. Скуп свих које је овога 27. јануара окупио Свети Сава, протекао је у атмосфери достојној великог узора и био је још једна прилика да се разговара и размишља о томе како у наше време уградити светосавске вредности.


Мирослав Василијевић, ђакон