Одштампајте ову страницу

ПРВО ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ ТЕМНИЋКОМ

ImageНа празник Свете великомученице Татјане 25./12. јануара 2009. године у селу Поточац (Архијерејско намесништво темнићко) Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и том приликом у току Свете Литургије крстио Петра, сина надлежног пароха јереја Радована Газдића. Ово је први пут да се у овом намесништву врши Литургијско крштење те је овај благословени догађај био нарочити празник за мештане овог села као и за све учествујуће у Литургији.

Пре почетка Свете Архијерејске Литургије Владика Јован осветио је нови палионик за свеће који је сазидан са јужне стране Храма Преподобне матере Параскеве, иначе дар господина Бранислава Митровића.

У својој беседи Владика Јован богонадахнуто је говорио о смислу и значају свете тајне крштења, указујући на значај благодати Божије која се током крштења излива на новокрштеног. Говорећи о значају благодати владика је нарочито ставио до знања истину да ми благодат или умножавамо или губимо те је родитељима и куму стављена велика одговорност према новокрштеном Петру.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након завршене Свете Литургије, Његово Преосвештенство, сви присутни свештеници и сав верни народ, узели су учешће у трпези љубави коју је припремио домаћин јереј Радован Газдић.


Срђан Миленковић, јереј