БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУБогојављење је манифестација Бога на овом свету, било телесно, било директним делом. Примери за ово су зачеће Сина Божијег и јављање Свете Тројице приликом Христовог крштења од стране Јована Крститеља у Јордану. Богојављење је и један од петнаест највећих хришћанских празника. Наиме, 30. године наше ере, Господ Исус Христос је као дрводеља са мајком и њеним мужем Јосифом, у својој тридестеој години позвао Јована Претечу да га овај крсти у реци Јордану.

По Светом Писму, одмах по крштењу отворило се небо и глас Бога Оца објавио је да је Христос Његов Син, а на раме Господа слето је голуб, односно Дух Свети. Овим крштењем, Господ је објавио почетак своје мисије и проповеди о спасењу.

Сваке године на Богојављење, у организацији друштва Свебор које негује старе српске спротске и борилачке вештине и братства Старе Цркве, на Шумаричком језеру се одржава пливачка трка за Крст часни. Након одслуженог молебана од стране Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Јована, коме је саслуживало братство Старе Цркве и примљеног благослова, пливачи су се припремили да у не баш тако топлој води запливају ка циљу. Прошлогодишњи победник Борко Марић предао је прелазни Крст (победничку награду) овогодишњем победнику Стевану Крнићу, који је био најбржи међу свим такмичарима. На Шумаричком језеру је био присутан велики број Крагујевчана, у много вeћој мери него ранијих година, као и Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, који je дао знак за отпочињање Богојављенског пливања за Крст часни.

Стеван Крнић (20) из Кикинде, студент друге године Медицинског факултета у Крагујевцу, победник је традиционалне трке “Пливање за Крст часни“, која се на Богојављање, уз благослов Његовог преосвештенства епископа Шумадијског господина Јована, одржава на језеру у Шумарицама. За витешку титулу “Носилац Богојављенског крста Шумадија 2009“ надметало је 27 такмичара из Шумадије. Међу њима, било је и оних који четврти или пети пут учествују у овој трци.

Крнић је члан боксерског клуба “Раднички“ из Крагујевца и прву пут плива за Крст часни. Мотив му је, како каже, вера у Бога, а трку је посветио девојци, родитељима и пријатељима из Студентског дома у Крагујевцу који су здушно навијали, за Стевана.

Температура у Крагујевцу око поднева, када се одржавала трка на Шумаричком језеру била је 6ºC, док је температура воде била 2ºC. Трка је трајала око двадесетак секунди, колико је било потребно победнику да преплива 33 m који симболично представљају године Христовог живота. 

Након овога, друштво Свебор је у сарадњи са Скупштином града, организовало свечани ручак у хали Језеро за све учеснике трке као и оне који су учествовали у организацији овог догађаја, који сваке године све више узраста.

ђакон Мирослав Василијевић