АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈЕ КОД ЛАЗАРЕВЦА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈЕ КОД ЛАЗАРЕВЦАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан Св. првомученика и архиђакона Стефана 9. јануара 2009. године служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ћелије код Лазаревца.

У древном манастирском храму који је посвећен Св. великомученику Георгију све је одисало изузетношћу духовног славља , које је уприличио високопреподобни јеромонах Макарије (Тошић) настојатељ ове свете обитељи поводом своје крсне славе. На Светој Литургији прочитана је божићна посланица Владике Јована, која је присутне обрадовала и умудрила. Литургијско славље настављено је трпезом љубави, на којој се присутним гостима бираним и пригодним словом обратио вископреподобни синђел Сава настојатељ манастира Венчац, пожелевши благочестивом о. Макарију да кроз дуг живот Бога славећи са својом братијом, часно Цркви служи и прославља своје крсно име.


Манастир Ћелије налази се на шездесетак километара од Београда идући Ибарском магистралом ка Чачку. Према усменом предању овај манастир датира из 14.века. За време Турског ропства потпуно је опустео и пао у заборав, све до 1924. године, када су мештани села Ћелија обновили црквицу и у њој сахранили кости ратника Колубарске битке, која се одиграла на брду изнад манастира. Црква је освећена 29. јула 2006. године од стране Епископа шумадијског Г. Јована и жичког Хризостома. За привременог старешину постављен је архимандрит Алексеј (Богићевић). Господње 2007. године манастир је насељен братством, а за настојатеља постављен је јеромонах Макарије (Тошић).


искушеник Владимир Андрејевић