ХОДОЧАШЋЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ВЕРНИКА СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ХОДОЧАШЋЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ВЕРНИКА СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Братство младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, већ седму годину организује ходочашће на Острог. Ове године поред поклоњења Светињама Црне Горе, верници су обишли и најзначанија места крсно-васкрсне Херцеговине, као и Епархије милешевске. Младеновачки ходочасници били су предвођени протојерејем-ставрофором Слободаном Кеџићем и јерејем Ненадом Марковићем.

У петак 2. септембра 2022. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог пророка Самуила и Светог свештеномученика Филипа Ираклијског, у вечерњим часовима два аутобуса и минибус са 121 поклоником из Младеновца кренули су пут Херцеговине и Црне Горе. Верни народ најпре је обишао Херцеговину где су посећени манастир Тврдош, требињска Грачаница и сам град Требиње. У суботу су верници учествовали на Литургији у манастиру Тврдош. Након православне Херцеговине кренуло се ка манастиру Острог, где су верници после вишечасовног стајања у километарском реду успели да се помоле испред кивота Светог Василија Острошког. У манастиру Острог су и преноћили.

У недељу су младеновачки верници, након евхаристијског сабрања у манастиру Острог, кренули ка манастиру Морача у којем су учествовали у прослави 770. годишњице од оснивања ове немањићке задужбине. Након тога су се поклонили моштима Светог мученика Харалампија. Пут је настављен ка Милешеви, манастиру који су ходочасници последњи посетили на овом изузетном путовању и који су својом лепотом и духовношћу оставили снажан утисак на верни народ Младеновца.

Духовно окрепљени младеновачки верници су се испуњени јеванђељском радошћу вратили у свој град у недељу у вечерњим часовима.

јереј Марко Јефтић