СТАЗАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ТВРДОШКОГ И ОСТРОШКОГ

СТАЗАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ТВРДОШКОГ И ОСТРОШКОГ

Са благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, а у организацији епархијске агенције “ХОДОЧАШЋЕ” и храма Свете Тројице - Стара црква реализовано је поклоничко путовање Митрополији Црногорско приморској и епархији Захумско-херцеговачкој.

Поклоници су на пут кренули у петак увече, 19. августа 2022. године, када наша света црква прославља празник Преображење Господње.

У суботу ујутру обрели су се у манастиру Подмајне и присуствовали Светој Литургији којом је началствовао јеромонах Василије, сабрат манастира Подмајне. Пошто је био у току Великогоспојински пост поклоници су се и причестили.

Након светог Евхаристијског сабрања позвани смо на трпезу љубави. Испраћени са пуно љубави и позивом да поново дођемо, пут нас је даље водио до велике светиње у Црној Гори у манастир Острог где смо присуствовали бденију. Ноћ смо провели у самом манастиру, а ујутру присуствовали светој Литургији и у Горњем и у доњем манастиру. Тиме смо завршили посету светињама у Црној Гори и упутили се у Херцеговину. Прво смо посетили село Мркоњић, родно место Светог Василија и истоимени манастир, као и гроб његове мајке Анастасије. Пут нас је даље водио до манастира Тврдош и града Требиња. Одатле смо се упутили до Петропавловског манастира где нас је дочекало сестринство манастира. Упознати смо са значајем овог манастира као и са историјским чињеницама везаним за овај манастир.

Духовно обновљени и оснажени са радошћу смо се запутили ка Крагујевцу, жељно ишчекујући ново поклоничко путовање.

Аца Лупшић, професор