×

Упозорење

JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/images/Galerije/Vesti/Juli2022/promocija_draganpopovic

×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Galerije/Vesti/Juli2022/promocija_draganpopovic

Одштампајте ову страницу

КЊИГА ОЦА ДРАГАНА ПОПОВИЋА “БИОЕТИКА СМРТИ” ПРОМОВИСАНА У ИНСТИТУТУ ЗА ЕВРОПСКЕ СТУДИЈЕ

КЊИГА ОЦА ДРАГАНА ПОПОВИЋА “БИОЕТИКА СМРТИ” ПРОМОВИСАНА У ИНСТИТУТУ ЗА ЕВРОПСКЕ СТУДИЈЕ

Књига “Биоетика смрти - Утилитаризам и православље”, протонамесника Драгана Поповића, која је са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована објављена почетком текуће године у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске “Каленић”, промовисана је у понедељак, 25. јула 2022. године, у Свечаној сали Института за европске студије. О књизи су поред аутора, говорили протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић (Богословски факултет, Правни факултет), др Миша Ђурковић (Институт за европске студије) и проф. др Јован Бабић (Филозофски факултет).

Домаћин промоције, др Миша Ђурковић, присутнима се обратио речима: “Поштовани пријатељи, драги гости, драги ауторе- помаже Бог! Добродошли на завршну трибину у овогодишњем серијалу Института за европске студије”, и изразио задовољство што представља једно коиздање Интитута за европске студије који је пре четири, пет година оформио и Групу за биоетику подстакнути значајем практичних налога да се на биоетичка питања одговара. Говорећи о сарадњи на овом плану са професором Јованом Бабићем и професором Богословског факултета- Зораном Деврњом, представио је књиге које је издао Институт за европске студије на биоетичке теме, а затим скренуо пажњу на књиге из ове области које је издала Установа епархије шумадијске Каленић, а које су на ћирилици објављене превододом с грчког који потписује отац Драган Поповић. Уводно слово заокружио је речима: “Све у свему, на овај начин, драго ми је да смо иницирали и укључили се у покушај прављења интелектуалног оквира за разумевање феномена који су данас практично све значајнији и о томе ћу посебно касније говорити- људи из православне перспективе све више траже практичне одговоре на ова питања и због сопствених проблема, а и због питања онога шта је прихватљиво у јавној сфери, медицини. Мислим да све ово заједно и пре свега књига о којој ћемо данас посебно говорити чине један одличан предоаје за једну озбиљну дебату о овим проблемима. Између осталог и како се наша црква односи према овим проблемима. И ја мислим да је ово прва монографија једног аутора из цркве, која се бави овом тематиком на један врло прецизан и вредносно и религијски заснован начин. У том смислу драго ми је да смо иницирали једну дебату за коју верујем да ће тек у наредним годинама завредити много ширу рецепцију и много озбиљније ставове од свих нас јер људи желе да чују како да се поставе према овом феномену. “

Захваливши се на присуству декану Богословског факултета, који је на овој промоцији по први пут био гост Института а европске студије, домаћин је реч дао протојереју ставрофору професору др-у Зорану Крстићу, који је и ментор аутора књиге “Биоетика смрти”, Драгана Поповића, како би присутне увео у тематику. Ректор крагујевачке Богословије, проф. др Зоран Крстић, исказујући радост сарадње Института за европске студије и Издавачке установе Каленић и пријатност пријатељског окружења промоције, изнео је личну ноту и лични тон наводећи да је отац Драган његов сабрат, саслужитељ и дугогодишњи пријатељ, те радост што је књига “Биоетика смрти” плод многобројних искушења кроз које је отац Драган прошао и “коначно и потпуно стао на своје ноге, определио се и пребродио та искушења, и сада пред собом имамо православног теолога чије је поље рада биоетичка проблематика. Таквих људи није много у нашој цркви. Поједини теолози су се ту и тамо и успут бавили одређеном проблематиком, биоетичком, рекао бих биоетичком, а ево сада имамо првог теолога коме је то поље рада, искључиво биоетика. То је врло значајно за нашу цркву јер ова проблематика неће престати. Напротив. Она ће се све више и више усложњавати и стално ће бити потребе и црква ће бити провоцирана из различитих извора да саопштава своје ставове. Сигурно је да ће отац Драган и убудуће бити незаобилазан учесник многих комисија”.

Александра Цветковић

Промоцију и дебату, у трајању од пуна два сата, која је судећи по броју присутних у сали Института за европске студије изазвала велику пажњу сабраће, колега аутора и говорника, а преношена је и уживо онлајн, преносимо Вам у целини путем линкова у наставку:

http://radiozlatousti.rs/?p=30033

{gallery}Galerije/Vesti/Juli2022/promocija_draganpopovic{/gallery}