Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЧЕТВРТИ ЛЕВАЧКИ "ВИНО ФЕСТ" У РЕКОВЦУ

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЧЕТВРТИ ЛЕВАЧКИ ВИНО ФЕСТ У РЕКОВЦУ

У суботу 28. маја 2022. године у Хотелу “Левач” у Рековцу свечано је отворен четврти по реду “Вино фест”.

У име општине Рековац присутном народу и излагачима се у уводној речи обратио председник општине Рековац Г. Др. Александар Ђорђевић, истакавши да је ова идеја о организацији Левачког вино феста настала 2017. године када су се сви произвођачи вина договорили да организују ову заиста посећену манифестацију.

Циљ ове манифестације је пре свега промоција лепоте Левча, као и уживању у квалитетним винима који су настали трудом винара овога краја. Поред тога жене из Левча су понудиле посетиоцима и велики избор домаће хране која представља сам Левач-истакао је председник Општине Рековац Г. Др. Александар Ђорђевић.

Велика част за насданас, како је истакао је и присуство Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, кога је позвао да се обрати присутном народу и излагачима. и да благослови и свачано отвори данашњу манифестацију. Владика се дивним и богонадахнутим речима обратио присутним истакавши да се на првим странама Светог писма види и потврђује да је Бог створио свет и да је све што је створио добро. И то је све створено даровао човеку, да се човек о творевини брине и да је човек приводи ка спасење. Човек је тај који је позван да спаси творевину, и једино се творевина може спасти кроз човека. Владика је истакао да је све створено добро. Бог је створио и винову лози и напоменуо да је од свих плодова једино винова лоза односно њен плод Бог изабрао да буде саставни део Свете Литургије. Бог је и свет назвао виноградом и ми смо сви посланици на том винограду о коме требамо да бринемо и кога требамо да обрађујемо. Вино као плод труда око винове лозе и грожђа нам даје и духовну храну у Светој Литургији кроз Свету тајну причешћа, али телесну храну. Самим тим истиче Владика велика је лепота радити и бринути о винограду, а и његову важност, ми у Цркви истичемо молећи се да Господ сачува радна поља и винограде, целу природу јер без природе ни за човека нема живота. На крају свог обраћања Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је благословио и свечано отворио Четврти по реду Левачки вино фест.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

После свечаног отварања уследио је културно уметнички програм у коме су узели учешћа КУД “Левач” Рековац, Србски појци и на крају је све присутне својом песмом увесељавао наш познати певач Радиша Урошевић.

На самом Левачком вино фесту узело је учешћа преко двадесет излагача произвођача високо квалитетног вина из Левча и осталих крајева Србије, као и неколико удружења које се баве производњом домаће хране и сирева. Такође велики број медијских кућа широм Србије су својим присуством испратиле ову манифестацију, и тиме потврдиле да је то оно по чему ми требамо и можемо бити познати у свету, по лепоти природе и чистоти вина и хране.

Јереј Борис Милосављевић