БУДИМО ЉУДИ

БУДИМО ЉУДИ

Када се Свети Теофилакт Антиохијски расправљао о вери са једним многобожцем рекао је: “Ти ми кажеш, покажи ми свога Бога, а ја ти кажем: покажи ти мени свога човека, па ћу ти ја показати свога Бога.”

Деца ОШ “Светозар Марковић” из Лапова су у потпуности испунила речи Светог Теофилакта о човечности тако што су у току поста свесрдно сакупљала намирнице, хигијенска средства и кућну хемију за најсиромашније другове и другарице своје школе. Идеја се родила на часовима веронауке још пре неколико година и она је редовно спровођена све до доласка пандемије те је ове године само настављена.

Иако Господ каже: “Ти када чиниш милостињу да не зна левица шта чини десница.” (Мт 6, 3) ми их овде истичемо као пример деце која своју веру живе и делима је показују, јер “џаба ако језике анђеоске и човечије говоримо, а љубави немамо, онда смо ништа!” (1 Кор 13, 1). Великом количином човекољубиве помоћи они су обрадовали двадесет сиромашних породица даровавши им велике пакете пуне свега и свачега како би и они дочекали у радости и изобиљу највећи и најрадоснији празник Христовог Васкрсења.

Требало је видети и осетити велику количину бриге и љубави када су паковали пакете и бринули се да свако све добије, да свима буде распоређено једнако. Они који нису учествовали у паковању са видним узбуђењем су питали како је све прошло и да ли треба да се још доноси?! Ово је био пост и подвиг ђака из Лапова, једнак највећим подвижницима у молитви и сухоједенију.

Захваљујемо се директорки Славици Томић која је подржала ову акцију. Посебну захвалност дугујемо наставници ликовне културе Сањи Микић која се у потпуности посветила овој акцији, жртвујући себе и своје часове како би све било честито и миломе Богу приступачно. Хвала и родитељима наших ђака без којих ова акција не би успела.

Ако Бог да и следеће године крећемо заједно са Светим Зосимом у пустињу поста, где ћемо показати своју снагу човекољубља уз помоћ које ће пустиња нашег бића процветати.

ђакон Марко Арсенић, вероучитељ