ПРЕДАВАЊЕ “ЗДРАВЉЕ КОЈЕ ПОБЕЂУЈЕ СМРТ” У ОКВИРУ ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА БРАТСТВА ХРАМА СВЕТОГА САВЕ

ПРЕДАВАЊЕ “ЗДРАВЉЕ КОЈЕ ПОБЕЂУЈЕ СМРТ” У ОКВИРУ ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА БРАТСТВА ХРАМА СВЕТОГА САВЕ

Последње предавање у оквиру циклуса предавања у току Великога Поста, које одржава братство храма Светога Саве на Аеродрому, било је “Здравље које побеђује смрт”. Њега је припремио и изложио протонамесник Немања Младеновић.

После празничне литургије, заједничког сабрања вернога народа, на празник уласка Христовог у Јерусалим, Цвети, верни народ је имао прилику да послуша излагање оца Немање. У почетном делу он се осврнуо на стање човека после пада у грех, првородни грех, који се представља као нормално стање или оно што је “по природи”. Између нас и наших болести стоји грех. У срцу нашем израстају корени патње наше деце. Изнутра из нас, из срца људског по Господу Христу, излазе зле помисли, прељубе, блуд, убиства, крађе, лакомства, пакости, лукавство, разврат, зло око, хула на Бога, гордост, безумље” (Мк 7, 21-22). Срце је средиште човековог бића по учењу православне аскетике. Оно је средиште и страсти у оној мери у којој човек одступи од Бога. Раздвојеност од Бога, раскидање општења са Њиме је у основи нашег психичког, физичког и духовног неуспеха. Сазнање о томе како грех доводи до болести незамењива је информација за људе ако желе да израстају у здравог човека. Стрес у том погледу има велику улогу као одговор организма на некакав неповољан утицај спољашње средине.

На крају је уследила дискусија о поменутим чињеницама које је отац Немања изнео у току предавања, а које су довеле до још јасније слике о томе како се гледа на духовно здравље у нашем православном предању. Ово је уједно било и последње предавање које је братство храма организовало, благодарећи Богу на свему, надајући се да ће се оваква врста благочестиве традиције наставити и следеће године.

ђакон Александар Ђорђевић