СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ – СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ – СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУПрослављање патрона богословског училишта у Крагујевцу – светог Јована Златоустог, започело је на навечерје празника, 25. новембра служењем празничног бденија у школском храму. Молитвено слављење високог заштитника предводио је Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, који је након богослужења остао у дужем плодотворном духовном разговору са ученицима и професорима. Током заједничке трпезе љубави, епископу Господину Јовану ректор богословије протојереј ставрофор професор др Зоран Крстић изразио је захвалност за све што чини у бризи за овај богословски завод, како на плану свакодневног функционисања, тако и у духовном надзору.

Празнични дан, 26. новембар започео је Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово високопреосвештенство архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Господин др Амфилохије уз саслужење епископа шумадијског Господина Јована и више свештеника и ђакона, гостију и професора богословије. Током Литургије у чин ђакона рукоположен је дипломирани теолог из Аранђеловца Никола Симић.

Беседа на рукоположењу

На јеванђелско зачало о Пастиру добром беседио је митрополит др Амфилохије, повезујући ову библијску причу са ликом светог Јована Златоустог, нагласивши колико је данас, у временима која су бременита друштвеним тешкоћама као у доба када је живео и проповедао златоусти архиепископ цариградски, важно угледати се на његова схватања вере и морала.

Беседа митрополита Амфилохија - Богословија

Након резања славског колача, приређен је свечани ручак за све учеснике празничног славља, на којем је здравицу и поуку изговорио Његово преосвештенство епископ пожаревачко-браничевски Господин др Игнатије, који је такође увеличао славску свечаност крагујевачких богослова. Благодарење Богу, што у Крагујевцу постоји и опстаје школска заједница која многе води на пут спасења упутио је ректор богословије, протојереј ставрофор професор др Зоран Крстић који је захвалио и свима који се старају да ова установа може ваљано да обавља своју мисију. Срећну славу пожелели су и представници братских богословија, београдске, карловачке, призренско-нишке...

Међу многобројним гостима, нарочито драги били су некадашњи ученици ове школе, данас студенти угледних теолошких факултета, који су и на тај начин потврдили да су у Богословији Светог Јована Златоустог упућени на пут који води једином смисленом путу – у Царство Небеско.

професор Негослав Јованчевић