Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у петак 18. марта 2021. године, друге недеље Часног поста, служио Литургију пређеосвећених Дарова, у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Свештенство јасеничког намесништва исповедио је игуман манастира Јошанице, архимандрит Евтимије (Јутрша), који је саслуживао у литургијском сабрању Епископу Јовану, заједно са настојатељем манастира Пиносава, архимандритом Петром (Драгојловићем) и свештенством овог намесништва.

Мноштво верног народа, укључујући и ученике МЕШ Гоша, дочекало је свог Епископа и на позив ђакона „Са страхом Божијим и вером приступите!“ приступило Светој Чаши и сјединило се са Господом.

Негујући своју свакодневну праксу да богонадахнутом беседом поучи поверени Му народ, Преосвећени Епископ Јован је истакао значај вере, поста и молитве и њихову нераскидиву везу. У својој проповеди владика је пожелео сабраним Хришћанима да се током поста добрим подвигом подвизавају и да ток поста изнесу до краја, јер на концу поста јесте Светли дан Васкрсења Христовог.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Ово богоугодно сабрање након Свете Литургије настављено је у просторијама парохијског дома где је уприличен братски састанак јасеничког свештенства и Епископа Господина Јована. Као и увек, Епископ је искористио прилику да поразговара са својим свештеницима о редовним, парохијским темама, али и благословио да парох кусадачки, протојереј Дејан Бркић произнесе реферат који је написао за ову прилику под насловом „Владајмо се као деца светлости!“. Писаније оца Дејана изазвало је веома плодоносну дискусију на којој су браћа свештеници постављали питања приређивачу темата и износили своје мишљење о истом.

Сабрање је завршено трпезом љубави коју је приредио старешина храма, крстоносни прота Велибор Ранђић са својим братством.

Лазар М. Коларевић, чтец