ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак, 24. 11. 2008. године на дан Св. краља Стефана Дечанског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење јагодинског свештенства, освештао је крстове за храм Свете Петке у Јагодини.

Том приликом Владика је у својој беседи указао на вишеструки значај и важност крста за нас хришане, и када ови крстови буду постављени на овај храм он ће добити своју круну, своје обележје, свој биљег. Јер се крстом све утврђује и крст је сила, крст је спасење, крст је моћна заштита. И када се прекрстимо ми онда сву догматику, сво духовно знање, сву философију Цркве стављамо на себе.

Беседа у Јагодини

Храм Свете Петке се налази на изузетно атрактивној локацији испод Ђурђевог брда, поред зоолошког врта и аква парка и има све предуслове да поред ових туристичких локација постане и он место где ће се народ сабирати. Међутим, тај сабор је другачији сабор, то је сабор за Свету Литургију, Царство Небеско, за живот вечни. То је сабор који пројављује једну другу димензију света и човека.

После овог свечаног чина уприличена је трпеза љубави у организацији свештеника Јовице Јовановића и Црквеног одбора.

Миломир Тодоровић, ђакон