Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ХРАМА СВЕТОГА НИКОЛАЈА У ДРАЖЕВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ХРАМА СВЕТОГА НИКОЛАЈА У ДРАЖЕВЦУНа празник Светога пророка Осије и преподобног Андреја Критског 30. 10. 2008. године, у селу Дражевац у намесништву бељаничком била је нарочита духовна радост, јер је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона осветио темеље нове цркве посвећене Светом Николају Мирликијском и началствовао на Светој архијерејској литургији.

О значају подизања цркве за једно место говорио је владика Јован у својој литургијској беседи, јер је ово догађај од значаја не само за ово место, већ и за епархију шумадијску и читаву нашу Цркву православну. Ова црква представљаће биљег овога краја и свих мештана, она ће представљати потврду вере, љубави и мира који они као хришћани свакодневно исповедају. Велико је ово дело зато што сви који подижу ово здање не подижу га у своје име и у своју славу већ у име и у славу Бога Живога. Ова црква освећиваће ово место и све мештане, јер ће се овде од сада служити Света литургија. Зато је добро да од сада сви прегаоци на овом Богоугодном делу дају себи завет да ће ово подизање храма светог значити да ће почети са изграђивањем самих себе по лику Христовом.

Беседа у Дражевцу 

Преосвећени владика Јован похвалио је све који су досада давали свој допринос и који то и од сада наставити, а нарочито је истако пароха јереја Василија Спасојевића и одликовао га достојанством протонамесника.