ЗАТВОРСКА КАПЕЛА ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ЗАШТИТНИЦУ СВЕТУ АНАСТАСИЈУ УЗОРЕШИТЕЉНИЦУ

ЗАТВОРСКА КАПЕЛА ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ЗАШТИТНИЦУ СВЕТУ АНАСТАСИЈУ УЗОРЕШИТЕЉНИЦУ

Затворска капела прославила је свог патрона и заштитницу, свету Анастасију Узорешитељницу, у уторак, 4. јануара 2022. године знатно скромније и уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Свету Литургију служио је протонамесник Бранислав Матић, уједно и старешина капеле, док су својим појањем одговарали осуђеници.

Света Анастасија Узорешитељница живела је у четвртом веку, где је пострадала за време цара Диоклецијана. Била је знаменитог рода, а љубав и веру јој је пренела мајка која је била потајна хришћанка. Многим подвизима добила је дар лекарства. Трудом и речима света Анастасија је многе закључане хришћане ослобађала од очајања и страха, зато је и названа и Узорешитељницом.

После прочитаног Јеванђеља по Луки, где нам је јеванђелист благовестио причу о жени која је умила уљем ноге Христове, беседу поводом славе произнео је протонамесник Бранислав Матић. Најпре је честитао славу управнику, г-дину Јовану Курбалији, управи и затвореницима. “Захваљујемо се Богу што нам је дао још један нови дан да заблагодаримо Њему. Данас се пред престолом Божијим радује и света Анастасија. Она која је у трећем веку обилазила затворе, видала ране у затворима оне које нико није имао да посети. И данас се радује пред престолом Божијим као светитељка и угодница Божија. Ми данас прослављамо и величамо, сећамо се и заједно се молимо Богу за све нас овде, за све оне који се налазе у сличној ситуацији, и молимо се за све остале људе овога света да не дођу у такво искушење. Овај ваш боравак је одлична прилика да осмислите будућност ојачате за њу и вратите се на пут човека, Христовог човека. Овај боравак јесте сејање једног новог семена. Да ли ће на њиви душе ваше бити засејана освета, злоба и гордост и све оно што рађа трње, када изађете и после неког времена опет се вратите као повратници, или ћете схватити грешку коју сте учинили и засејати љубав, поверење и праштање и све оне врлине које красе доброг човека и хришћанина. Грех који вас је довео у затвор је само један тренутак слабости, али живот свакоме даје прилику за искупљење и покајање што је и основна порука наше Цркве. И сам Господ наш Исус Христос био је затворен у часовима од хапшења до распећа. Христос је на крсту доказао своју љубав према осуђенику разапетом са Њим. И када је патио на крсту за цело човечанство није заборавио на конкретног човека. Апостол Павле нас учи у посланици јеврејима сећајте се утамничених као да стеса њима оковани. Затвор је место у коме је присутна велика количина зла и греха али исто тако затвор је место где се догоди највеће и најискреније покајање. Ваша предност над људима који су на слободи је у томе што ви имате свест о греху који сте учинили а ми свештеници вам нудимо истинску слободу од греха кроз покајање и дајемо вам одговарајући лек кроз свете тајне, док човек наслободи подчињен страстима своје стање огрезлости у грех сматра сасвим нормалним и таквом је најпре потребно отворити очи и пробудити га из духовног ропства. Ако се истински вратите Богу односно одрекнете се и погазите стари начин живота ваша искрена исповест биће награђена милошћу Божијом кроз опроштај грехова. И тако бивате награђени од Бога осећајем дубоког мира. Сваки човек на планети био он у затвору или на слободи, чезне за љубављу и саосећајношћу и као такав приступа покајању и исповешћу. Пошто у сваком човеку постоји добро ма колико је оно потиснуто, сваки човек пожели да се промени. Ако се и један од вас промени на боље моја мисија овде је успела”.

Протонамесник Бранислав Матић