СТАЗАМА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

СТАЗАМА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

На празник Светог апостола Филипа, лајковачки планинари су организовали још једну успешну планинарску акцију. Још од 2014. године крај новембра је резервисан за планинарску акцију под називом "Стазама Колубарске битке".

Од прве године се видело да је акција занимљива и лепо осмишљена, јер комбинује обилазак природних лепота лајковачког краја, сусрет са духовношћу у манастиру кроз разговор о Богу са игуманом, као и упознавање са славном историјом и битком.

Акција је уврштена у календар Планинарског савеза Србије као републичка. Овогодишња акција је одржана 27. новембра следећом рутом: Игралиште у селу Ћелије – археолошко налазиште Анине у Ћелијама – врх брда Човка – манастир Светог Георгија у Ћелијама – споменик на Враче брду – игралиште у Ћелијама.

Дужина стазе је била 13 километара. Више од 600 планинара из преко 50 клубова и планинарских друштава из Србије и три из Републике Српске окупило се да шетњом по Ћелијама и Човци обиђе културно-историјске знаменитости и ода почаст колубарским јунацима, који су отаџбини дали највредније што су имали – своје животе.

После обиласка културно- историјске ископине из римског доба на ушћу реке Љиг у Колубару, кренуло се ка Човци. Планинари су након тога имали паузу у манастиру Светог Георгија – Ћелије Колубарске. У манастиру је по одслуженом парастосу колубарским јунацима, који је служио игуман манастира архимандрит Доситеј Хиландарац, одржан пригодан програм.

Учесницима се поред игумана манастира обратио и даљи рођак војводе Живојина Мишића Миодраг Мишић, некадашњи кустос музеја у Струганику, и Биљана Ђуровић, професор Факултета Драмских Уметности у Београду.

Акција је имала свој завршетак на игралишту у Ћелијама где су додељене захвалнице и настављено дружење учесника.