Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК АРАНЂЕЛОВДАН У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК АРАНЂЕЛОВДАН У АРАНЂЕЛОВЦУ

Дана 21. новембра 2021. године, када наша Света црква прославља Сабора Светог архангела Михаила и свих небеских сила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у Аранђеловцу служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Слободан Раковић, протонемасник Александар Миловановић, јереј Немања Искић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Свето сабрање су увеличали својим појањем чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након читања Светога Јеванђеља Епископ је у својој беседи окупљеним славарима честитао крсну славу и поучио их најзначајнијим истинама наше вере. Епископ је у својој беседи рекао да се на Светој Литургији све освећује и да је она заправо наш живот. Најбољи час верске наставе, јесте пре свега Света Литургија. На Њој се чини да хлеб и вино постану Тело и Крв Господа Христа којом се сви причешћујемо. Учешћен ма Литургији, учествујемо у Царству Божијем. Освећењем славског жита и славског колача које односимо својим домовима, ми свој дом преображавамо у Цркву у малом. Морамо научити да правимо разлику између присуствовања и учествовања на Светој Литургији. Она је та која своди небо на земљу и земљу узноси на небеса. Крштени хришћани учешћем на Литургији постају удови Тела Христовог. Она је предукус Царства Божијег овде на земљи. Ако човек свој живот не сагледава код Свето Јеванђеље, не можемо видети да ли исправно живимо и колика нам је вера наша. У овоме свету не постоји питање на које не можемо наћи одговор у Светом Јеванђељу. Јеванђеље је то које нам помаже да пребродимо све своје животне проблеме. Овај свет је расадник и добрих и рђавих људи. Човек је слободно биће и бира какав ће бити. Свако бира свој пут, али мора бити свестан да ће за тај избор сам сносити одговорност. Морамо размишљати о дану нашег одласка са овога света, али и бити свесни да не знамо ни дан ни час када ће Господ доћи. Од нас зависи са каквим делима ћемо изаћи пред Господа Бога. Овим животом ми задобијамо или Царство Божије или бирамо други, рђав пут. У Рај можемо ступити само ако своју душу хранимо добрим делима. Не смемо губити веру, јер лако је задобити, али је још лакше изгубити Царство Божије. Само ако Бога имамо у себи, онда себе можемо сматрати богатим.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након свете Литургије свештенство је у порти храма пререзало славске колаче данашњим свечарима. Епископ Јован је потом у породичном дому протојереја-ставрофора Миће Ћирковића и протинице Марице пререзао славски колач, а потом и био драг гост за трпезом припремљеном у ову част.

јереј Немања Искић