КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА БАРОШЕВЦУ

КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА БАРОШЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је на дан Светог преподобног Киријака Отшелника посетио Цркву у Барошевцу и том приликом уз саслуживање свештенства колубарско- посавског намесништва служио Свету архијерејску Литургију. Велики број верника и деце из овог и других околних места је дочекао свог Епископа.

Тумачећи Свето јеванђеље, Преосвећени владика је у почетку своје беседе говорио о значају светог Јеванђеља за живот сваког човека, јер је то његова духовна храна и јер свака реч Христова значи радост и значи живот. Наравно, та реч значи радост и живот за оног човека који верује, који истом том вером живи и који је чистога срца слуша. Истрајност у вери, нади, љубави и хришћанским врлинама, је неопходна да би осетили благодат и дарове Божије, и да би успели довршити свако своје добро дело, истакао је владика. Преосвећени је нагласио, да Христос по ко зна који пут истиче значај праве, а не користољубиве вере, вере која ће нас оправдавати када за то дође час. Христос изабравши незнабошкињу и пројавивши њену веру и смирење показује да за њега нема ''изабраних'', већ да је изабран сваки онај човек који позитивно одговори на призив Божије љубав. Завршавајући своју беседу Преосвећени је истакао, да нам је у овом времену и овој цивилизацији неопходно да се што више Богом хранимо кроз Свете тајне и кроз учешће у Његовој љубави, тако ће нам се Он све више откривати и давати.

Беседа у Барошевцу

На светој Литургији се причестио велики број верних, а исту је својим дивним појањем обогатио и украсио хор Светог великомученика Димитрија из Лазаревца.

После Свете Литургије домаћин овог сабрања, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј ставрофор Златко Димитријевић, уприличио је наставак дружења за трпезу љубави.

јереј Жељко Ивковић