ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ недељу 28. септебра, првој по Крстовдану, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Преосвећени Владика је пре Свете Литургије освештао велелепну чесму, дар сестара Снежане и Слађане Јанковић, да би затим на радост свих Литургијским крштењем Цркви Божијој придодао још једног новог члана малог Игора Павловића, сина Владимира и ктиторке Снежане.Сви верници који су дошли да дочекају свог Епископа показали су својим евхаристијским учествовањем како треба да изгледа светотајински живот Цркве, незамислив без Свете Тајне Крштења као догађаја који се тиче целе Цркве а не само породице чији се члан крштава. То је једини начин да се ослободимо погрешне праксе у којој се крштење обавља махом појединачно, без учешћа целе заједнице верних, која је уствари Жива Црква - Тело Христово.

Беседа у насељу Виногради, Крагујевац

Црква је заједница, а не само институција појединаца, него заједница свакога од нас и свих нас заједно. Управо ово је, и у својој проповеди, напоменуо архијерејски намесник крагујевачки отац Рајко Стефановић. Он је истакао да крштење није приватни чин, већ да је крштење ствар заједнице, радост свих нас јер смо сви позвани да се старамо једни о другима по речима Светог Апостола Павла да носимо бремена једни других. На крају је за све припремљена заједничка трпеза љубави.

Јереј Горан Мићић