Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САБРОНОМ ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САБРОНОМ ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕУ четрнаесту суботу по Духовима, 2. октобра 2021. године, у попразнинству Крстовдана, када наша Црква молитвено прославља Свете мученике Трофима, Саватија и Доримедонта, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Крагујевцу.

Преосвећеном Епископу саслуживали су протојереј-ставрофор Зарије Божовић - старешина храма, протојереј Срећко Зечевић - архијерејски намесник лепенички, протођакони Иван Гашић и Небојша Јаковљевић, док је за певницом појало братство крагујевачког Саборног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала Епископ је својом беседом поучио своју паству речима о истинском животу који је у Богу и по Богу. „Пред човека се стално поставља питање избора, истине и неистине, живота и смрти, ово земаљског и вечног...У зависности од духовног стања човака, зависи и његов поглед на живот.... Ако је човек сав усмерен искључиво ка овоземаљском животу, онда у њему нема мира... Јер овоземаљско царство нико није понео са овог света... Овоземаљски живот је попут сна... А истински живот почиње тек после овоземаљског живота, ако заслужимо. Хришћанство је умеће борбе са собом. Јер ако ми не водимо борбу са собом, онда ће овладати нама оно што је људско... Кад би смо могли да сиђемо у сопствено срце прво би смо у њему могли видети таму. Зато што нисмо сместили Бога у срце, јер где је Бог ту таме нема, где је Бог ту је светлост и чистота. Зато се каже у Јеванђељу: „Благо онима који су чистог срца, они ће Бога видети.“ Проблем је што ми сматрамо чистоту свога срца искључиво на свој начин, а не проверавамо ни Црквом, ни Јевађељем, ни Светоотачким учењем. Али ако срце очистимо истином Божијом, правдом Божијом, кроз труд да испунимо колико је могуће заповести Божије, онда ћемо управо сазнати у чему је истински живот...“-између осталог је рекао Владика у својој беседи.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Инфо служба Епархије шумадијске