Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак 28. септембра 2021. г. када наша Црква слави Светог великомученика Никиту и Светог Јосифа Темишварског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали: протојереј Драгослав Милован, протојереј Горан Ђерковић, г. Страхиња Савковић и г. Душан Баловић. Чтецирао је г. Марко Гаљак.

Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован је у беседи рекао: “За сваког човека, браћо и сестре који очима нормално гледа и ушима нормално чује, и умом нормално расуђује и срцем нормално осећа, такав човек браћо и сестре зна и осећа, да је једино у Господу Христу спасење. И не само спасење, него и оправдање браћо и сестре, људи и целога света и свакога човека понаособ. Тако каже данас Свети апостол Павле. То је уствари благодат Божија изливена на нас спасоносним Богочовечанским подвигом Господа нашега Исуса Христа. Јер ми смо управо, Његовим подвигом, страдањем и Васкрсењем, ми смо спасени. Одбацити ту благодат, исто је што и одбацити спасење рода људскога, и не само рода људскога, него свакога човека од греха и смрти и осудити га уствари на вечну муку, осудити га на вечни пакао. И то је та разлика између Новога Завета и Старога Завета. Старозаветни закон је био немоћан да нас спасе од греха и смрти. Тај Старозаветни закон је уствари нас само привео ка Христу. Привео ка Спаситељу, а Спаситељ је нас спасио. Јер да је био потпун Стари Завет, стари закон, нови закон не би био потребан. Али баш зато што он није био савршен, требао је да дође тај нови закон, а то јесте Сам наш Господ Исус Христос, који је једини могао и јесте спасио читаво човечанство и целу природу”, рекао је Владика између осталог.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

На крају Литургије, Владика је поделио иконице и благослов верном народу и дао савете иконописцима о даљем Богоугодном делању.

Недељко Дикић, ђакон