Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

У уторак 7. септембра 2021. године када наша Црква слави Светог апостола Вартоломеја и Светог апостола Тита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Владики су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали: протојереј Драгослав Милован и г. Страхиња Савковић.

Чтецирао је г. Марко Гаљак.

После прочитаног Јеванђеља Владика је рекао у беседи:
“У данашњем Јеванђељу у коме наш Господ Исус Христос каже својим ученицима, апостолима, а све што је рекао Господ својим ученицима, све се то односи и на нас. А Христос је рекао апостолима, као што чусмо у Јеванђељу: “Ви сте светлост свету, не може се град сакрити, кад на гори стоји, нити се пали свећа и меће под суд, него на свећњак те светли свима који су у кући”. Браћо и сестре, сваки крштени хришћанин је уствари запаљена свећа, коју је у њему запалио сам Бог, када га је створио и када је у њега сместио бесмртну душу његову. И зато је хришћанин упаљена свећа, и као што свећа, која се упали служи да светли људима који су у кући, тако је сваки хришћанин, крштени посебно, браћо и сестре, позван да светли својим животом, хришћанским животом, јеванђелским животом, молитвеним животом. Да сведочи светлост Христову, а светлост Христова ништа није друго, него сам Господ наш Исус Христос. И зато сваки човек који не чува пламичак те упаљене свеће Божије у њему, он у ствари гаси себе за духовни живот, он је себе угасио за вечни живот, за бесмртни живот, он је себе вугасио за рај, браћо и сестре, јер није очувао ту светлост, којом га је Христос обасјао,” рекао је у беседи између осталог Владика.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

После Свете Литургије Владика је дао упуте фрескосликарима, како даље треба радити на композицијама икона. На крају је Владика поделио иконице и благослов верном народу.

Недељко Дикић, ђакон