Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕУ среду, 1. септембра 2021. године, у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом почетка нове школске године.

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство епархије шумадијске: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј Александар Борота, протонамесник Александар Сенић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Владан Костадиновић, јереј Дејан Марковић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

После прочитаног јеванђелског зачала по благослову Владике, својом беседом ученицима се обратио ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић. Ректор је пожелeо добродошлицу ученицима, те нагласио како је срећан што је школа опет пуна. Рекао је како у долазак ученика није укључена само њихова и воља њихових родитеља, већ и воља Божија, јер су призвани од Бога. Такође је подсетио да осећај који смо стекли први пут по доласку у Богословију, осећај неизвесности, треба да нас прати кроз цели живот. Ректор је нагласио да је ово наш први корак на путу ка циљу, те да је и за најдужи пут најбитнији први корак. Ословивши све присутне са речју „децо“ рекао је како смо сви ми деца Божија, те да је „дечија побожност“ највећа због апсолутног поверења.

Беседа протојереја-ставрофора проф. др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу

По свршетку Литургије прочитане су молитве призива Светог Духа на ђаке и професоре, да буду истрајни на путу кротости и правде и да им знање које стичу и предају буде на спасење.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави у трпезарији Богословије.

Филип Берић, ученик петог разреда Богословије у Крагујевцу