Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ ЧУДОТВОРЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ ЧУДОТВОРЦАПразник Светих мученика Фотија и Аниките (25/12. август 2021. године) обележен је у храму светог Јоаникија Девичког Чудотворца, Светом Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован уз саслуживање протојереја Саше Антонијевића, јереја Милоша Ђурића и ђакона Немање Стоиљковића.

Чтецирали су господин Владимир Степановић и ученик Богословије Василије Тешић, док су за певницом појала браћа Страхиња и Александар Савковић.

У својој архијерејској беседи Преосвећени владика Јован је рекао:

“Данашње Јеванђеље нам говори о човеку који имаде два сина и једном рече да оде у виноград и да се прихвати посла и он не хтеде, али се раскаја и оде у виноград. Потом оде код другог и њему рече исто, међутим он је рекао да ће отићи, али не оде. У ову другу групу спадају Јевреји који су били богоизабрани народ и све су обећавали Богу, а на крају Га распеше. А у прву групу људи спадају незнабошци, блуднице и многобошци јер су они на почетку били то што јесу, али је њима било много лакше да прихвате Христа него гордим и сујетним Јеврејима. Од Јована крститеља који каже “покајте се” Јевреји од своје гордости нису могли да присвоје ништа, међутим блуднице и незнабошци који су били велики грешници, покајали су се, а Богу није ништа драже од покајања, од враћања изгубљене овце у стадо. Најгоре је код свих грехова мислити да је могуће снаћи се без Бога и немати потребе за Богом. Јевреји су управо ту потребу за Богом изгубили. Лепо је у народу речено да више знају човек и магарац него сам човек. Дакле Јевреји су себе сматрали достојнима и праведнима, а незнабошци и блуднице су трчали да чују Христа и да Његове речи примене у свом даљем животу. Врло је важно осетити када пропадаш, јер ако не осетиш то, онда ћеш и пропасти. А Господ је дошао да спасе управо оне који осете да пропадају. Нека се и ми покајемо као и овај први син. Водимо се истином, јер је једино истинито вера!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Литургије на којој се причестило пуно верника, владика Јован је поделио присутнима свој архијерејски благослов.

Василије Тешић