Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ДОЊОЈ САБАНТИ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ДОЊОЈ САБАНТИПразник Пребодобне мати Ангелине Српске (12. август/30. јул 2021. године) обележен је у храму Преображења Господњег у Доњој Сабанти Архијерејском Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање архијерејског намесника левачког протојереја-ставрофора Милића Марковића, протојереја- ставрофора Драгослава Цветковића, протојереја Јадрана Димовског, јереја Бојана Стојадиновића, јереја Александра Цветковића, јереја Срђана Ђорђевића и протођакона Ивана Гашића.

Певницу је водила и Богоумилним гласом одговарала мати Тавита, игуманија манастира Липар са својим сестринством.

Након прочитане перикопе из Светог Јеванђеља Преосвећени Владика је поучио окупљени народ рекавши: “Благодат Духа Светога нас је данас сабрала у овај храм да се Богу молимо. Да му се молимо да нам опрости грехе и да се спасемо. Да се Богу молимо да нас Господ сачува у вери Православној. Да нас Господ сачува од искушења, од невоља,од болести, од патњи, а на првом месту да нас сачува од гордости и сујете и да нас сачува од зла, од злобе и од пакости.

Ми, данас, овом Светом Литургијом вршимо спомен и сећање на свету мајку Ангелину Српску. Са пуним правом је Српски народ назвао Св. Ангелину мајком, јер она то и јесте. Она је то потврдила својом вером у Бога. Она је то потврдила и оправдала тај свој назив, јер је жиивела у Богу и по Богу. За њу, њен живот није постојао, за њу је постојао само Христов живот. Њен живот је био Христов. Она није постојала за себе, али је постојала за Христа. Она је својом вером и својим примером, својим животом васпитавала своје синове, Св. Максима и Св. Јована. Света мајка Ангелина је била верна супруга, изврсна мајка, савршена хришћанка, а то значи Света.

Наша је обавеза и дужност да се сећамо и чиниимо спомен према тим светима, али и да погледамо и себе, јесмо ли примили шта у наслеће од тог светитељског живота. Када пипадаш Богу, припадаћеш и светима. Светитељи су савршени хришћани. А то је и наше назначење: “Будите свети као што је свет Господ Бог ваш”. То је заповест Божија. Светитељи су савршени хришћани, то су Христоносци, и тиме носиоци и имаоци вечнога живота, али и све то по мери вере. Светитељи су најсвршенији хришћани, јер су у највећој мери осветлили себе светлошћу јеванђелском. Онај човек који није себе осветлио светлошћу јеванђелском, он, је духовно слеп човек.

Каква нам је вера, такав нам је и Бог у нама. Светитељи су они истински бесмртници у роду људском. Они су живели за бесмртност, за вечност, а не за пролазност. Они су бесмртници у роду људском, јер васцелим бићем својим живе у Васкрслом и ради Васккрслог господа нашег Исуса Христа. Они су смрт победили управо својом вером. Живота нема ван Бога.

Црква поштује светитеље као Божије угоднике и блиске Богу. И обраћа им се, призивајући их да се моле за нас. Они су посредници између Бога и нас. Живот Свете мајке Ангелине није био ништа друго до припрема за вечни живот. Њен живот је био сав у исчекивању доласка Христовога, њен је живот био сав у стражарењу. Она је стражарила над собом. Она није дала да је опхрва зло, ни мржња ни пакост, него је бодрила себе. Када је падала у искушење, она је бодрила себе јер је имала веру. Она је стално доливала дарове Духа Светога у кандило своје вере.

Ми треба да живимо и да се рудимо даподржавамо Св. Ангелину, знајући да ће она да нас заступа пред Богом својим молитвама. Тражимо њену заштиту.

Нека нам Господ момогне, нека нам молитве Свете мајке Ангелине, нека нам помогну да будемо бољи људи, да будемо хришћани”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Светој Чаши приступио је велики број верника. Након заамвоне молитве пререзан је славски колач у част Свете мајке Ангелине Српске, по којој је ћерка месног пароха Слободана Савковића понела име.
По завршетку Свете Литургије Епископ је обишао и храм Светог Теодора Тирона у Великим Пчелицама, где је дао смернице и упутства око наставка фрескописа истог храма.

Уследила је трпеза љубави коју је припремио о. Слободан са својом породицом.

јереј Бојан Стојадиновић