Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ ТРНОВЕ У ЛАПОВУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ ТРНОВЕ У ЛАПОВУУ Лапову је и ове године свечано прослављена храмовна слава Свете Петке Трнове, која се слави 8. августа по грегоријанском календару.

Ваља рећи да овај назив за поменуту светитељку није у потпуности исправан, јер је град Трново везан за истоимену светитељку, која се слави у октобру, наиме за Свету Параскеву Епиватску, јер су њене мошти једно време пребивале тамо.

Свету Литургију у храму препуном верујућег народа су служили протојереј-ставрофор Србољуб Марковић, протонамесник Горан Живковић и јереј Ивица Камберовић.

О животу ове дивне светитељке која се јако поштује у јужној Италији је беседио јереј Ивица Камберовић нагласивши нарочито њена чуда. Међутим, та чуда треба да нам буду пре свега повод да ојачамо своју веру, нагласио је он у беседи. Такође је говорио о значају предстојећег поста, а нарочито причешћивања.

На Светој Литургији су се, уз поменуте свештенике, причестила и многа присутна деца. Затим је одржана литија око храма, а онда и пресечен славски колач који из године у годину, по традицији, спремају чланови локалне општинске управе. Ове године је колачар био господин Марко Вељковић.

После отпуста протонамесник Горан Живковић се захвалио локалној општинској управи на досадашњој дивној сарадњи са жељом да се иста даље продубљује и интензивира.

Затим се присутан верни народ послужио трпезом коју су спремили чланови општинске управе и тако се завршило данашње дивно духовно сабрање.

Горан Живковић, протонамесник