Одштампајте ову страницу

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

У среду, 14. јула 2021. године, када Црква Божија прославља Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, служена је Света тајна јелеосвећења у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Свету тајну јелеосвећења служили су: протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Небојша Лека, протојереј Зоран Ивановић, протонамесник Владимир Стојковић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Александар Глишић и протонамесник Родољуб Војиновић.

Црквено Предање сведочи древност ове свете тајне која се над потребитима обављала још у првим вековима хришћанства. Њено установљење нам потврђује и Јеванђеље речима Светог апостола Јакова: „Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се“ (Јак 5, 14-15). Следујући ову древну праксу и над болесним члановима наше Цркве су прочитане свете молитве и извршено је помазивање освећеним уљем од стране седморице свештеника Колубарско-посавског намесништва.

Верници који су се, као и претходних година, окупили у великом броју, могли су својим домовима понети освећено брашно и јелеј.

свештеник Влада Димитријевић